Sala de premsa

Estudiants d'Intel·ligència Artificial reben una formació sobre protecció dels drets de persones migrades

Imatge formació Intel·ligència Artificial i Fronteres

El passat dimecres 9 de novembre, a la Sala de Graus de l’Escola d’Enginyeria, estudiants de la UAB van participar en un seminari de treball sobre els riscos i oportunitats de la Intel·ligència Artificial per a la protecció dels drets de les persones migrades i racialitzades.

11/11/2022

El Programa d’Acollida de la FAS va organitzar el seminari “IA i Fronteres” per a estudiants del Grau en Intel·ligència Artificial de la UAB que els va servir per analitzar i reflexionar sobre els riscos de la Intel·ligència Artificial (IA) en la reproducció de discriminacions, però també, sobre les seves potencialitats per protegir els drets humans i promoure la justícia global.

En un món que s’està automatitzant, la IA pot ser una de les eines clau per donar resposta als reptes socials i això implica un enorme poder d’incidència d’aquesta tecnologia sobre el conjunt dels drets i les llibertats de la ciutadania. Sens dubte, la IA té el potencial de millorar el benestar de les persones. Alhora, els resultats algorísmics poden perpetuar discriminacions estructurals.

Durant el seminari, es van dur a terme tres taules on expertes en drets humans  i tecnologia van parlar sobre governança algorísmica, tecnocolonialisme i antiracisme. Hi van participar Judith Membrives (LaFede.cat), Andreu Belsunces (UOC), Karlos Castilla (IDHC), Paula Guerra (AlgoRace) i Carlos Lancho (U. De Navarra).  El seminari va concloure amb un debat obert amb l’alumnat sobre les oportunitats i reptes de dissenyar una IA per la Justícia Global.

Informe Racisme digital

En aquest sentit, la Fundació Autònoma Solidària, el Centre de Visió de la Computació de la UAB i Novact, van elaborar  l’informe: “Racisme Digital i COVID-19. Discursos racistes i antiracistes a Twitter durant la pandèmia” que ha estat guardonat per l’Associació Catalana d’IA, en la categoria de Bé Social. La investigació va donar a conèixer amb detall com es van configurar els discursos racistes d’odi a Twitter sobre la població migrada i racialitzada , amb relació a la conjuntura de pandèmia a Espanya i Catalunya. L’informe va posar de palès la utilitat de la IA per a la promoció dels drets.