Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Entrevista a l'estudiant Mireia Cebolla durant les seves pràctiques a l'Arxiu del Parlament Europeu

08 gen. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Mireia Cebolla, estudiant del Màster en Arxivística i Gestió de Documents, realitza actualment les pràctiques a l'equip de comunicació de l'Arxiu del Parlament Europeu. Durant l’entrevista, ens explica en què consisteix el seu dia a dia a Luxemburg, com aplica la seva experiència a l'ESAGED i quines són les seves perspectives de futur.

mireia cebolla entrevista parlament europeu
  • Per què vas escollir el Parlament Europeu per realitzar-hi les pràctiques?

Doncs, va ser de casualitat. A la primavera del 2023 estava buscant pràctiques per realitzar l'any següent i recordo que al campus virtual van publicar l'anunci d'unes pràctiques remunerades a una institució europea, no recordo si era l'OTAN o la Comissió Europea i vaig començar a buscar quines institucions oferien pràctiques remunerades a l'exterior, així que vaig presentar la meva candidatura a les beques que ofereix la Comissió, al programa Schuman del Parlament Europeu i a les beques de l'Arxiu Històric de la Unió Europea. Més endavant, em van enviar un correu per fer una entrevista pel programa Schuman del Parlament Europeu i fins avui en dia.

  • En què consisteix el teu dia a dia a l’Arxiu del Parlament Europeu?

A l'Arxiu del Parlament jo formo part de l'equip de comunicació, així que el meu dia a dia consta en revisar els documents de l'Arxiu que donin suport al projecte que s'estigui duent a terme en aquell moment, les exposicions que s'estiguin preparant, les entrevistes que es puguin realitzar a antics presidents, els llibres que s'estiguin redactant, etc. Per exemple, aquest any 2024 a principis de juny hi haurà eleccions al Parlament i des de l'Arxiu s'està preparant una exposició en línia i un llibre que es podrà trobar al Plenari a Estrasburg. Aquí la meva feina ha consistit en cercar el contingut que es troba a l'Arxiu que donarà suport al text tant del llibre com de l'exposició. Aquests són, per exemple, els documents referents als informes sobre el cens universal, les fotografies històriques de les diferents manifestacions, els diferents documents sobre els discursos al Plenari del Parlament, imatges dels diferents pòsters de les campanyes electorals des del 1979, entre altres.

  • Com creus que aquesta experiència contribuirà a la teva carrera professional al camp de l'arxivística? Com planeges continuar desenvolupant-te professionalment després de completar els teus estudis i pràctiques?

Per ara aquestes pràctiques m'estan donant molt de bagatge en la gestió dels arxius en grans institucions i principalment en com es valoren els documents que es conserven en aquests, així com les relacions amb els arxius d'altres institucions europees. És molt interessant poder participar i conèixer un ambient de treball tan internacional i una part de la gestió dels arxius que si no estigués fent les pràctiques, potser no veuria fins més endavant.

  • En l’era digital, la preservació de documents electrònics és crucial. Com s’aborda la preservació digital a l'Arxiu del Parlament Europeu i quin és el teu paper en aquest procés?

A l'Arxiu del Parlament, s'està duent a terme la digitalització de tota la documentació que es rep i es custodia des de la creació de la Comunitat Europea del Carbó i l'Acer l'any 1952, i actualment està digitalitzat i publicat en línia per consulta fins a l'any 1989. Tanmateix, aquesta tasca és lenta, ja que cada any reben més de 1000 metres lineals de documentació, i a més a més, cada cop que s'acaba una legislatura es rep tota la documentació generada i rebuda pels Membres del Parlament en les seves funcions, i molts d'ells també cedeixen la seva documentació personal. Pel volum de feina que això suposa, gran part de les tasques de digitalització es va externalitzar des del 2022.

  • Quins beneficis creus que té, per a un estudiant del Màster en Arxivística i Gestió de Documents, fer unes pràctiques a l’exterior?

Crec que és una experiència que pot ajudar molt sobretot si tens interès a viure a l'estranger i a treballar en un idioma que no és el matern. Unes pràctiques en una institució europea com el Parlament penso (i espero) que serveixin per obrir les portes de la meva carrera professional, tant a l'estranger com a casa. A banda, també penso que dona molta amplitud en coneixements sobre com es treballa dins dels arxius en Institucions tan grans sobretot en el tractament de la digitalització, l’emmagatzematge, la cessió, entre altres.

Quan vaig acabar la carrera d'Història de l'Art i gestió del patrimoni a la Universitat de Lleida, vaig començar un màster per poder dedicar-me a la investigació acadèmica i fer un doctorat. Tanmateix, en veure les poques places que s'ofereixen per dur a terme doctorats dins les humanitats i la gran competició interna en el món acadèmic vaig decidir que no era per mi. Així doncs, parlant amb un amic i antic estudiant del màster em va convèncer per encaminar el meu futur laboral dins del món dels arxius i estudiar el Màster d'Arxivística.

  • Com a estudiant del Màster en Arxivística i Gestió de Documents, què t’està aportant aquesta formació en l’àmbit professional?

Considero que una de les coses més rellevants que m'està aportant és el fet de poder veure i poder treballar conjuntament amb els arxivers de la institució, així com poder participar en les diferents conferències i activitats que s'organitzen al voltant dels arxius i la digitalització d'aquests. També considero que aquesta experiència m’està donant moltes capacitats d'adaptació, i una visió molt amplia del funcionament i de la importància dels arxius en institucions tan grans.

  • Quines competències creus que es necessiten per fer unes pràctiques com aquestes? Quins consells donaries als estudiants de l’Escola que volen embarcar-se a una aventura així?

Penso que principalment per fer unes pràctiques com aquestes s'ha de tenir un bon nivell d'idiomes, principalment anglès i, a la ciutat on jo estic residint el francès també és un plus. Ganes de viure a l'estranger i de treballar en un ambient internacional, moltes ganes també de conèixer gent i relacionar-se, ja que coincideixes amb molts altres becaris d'altres llocs del món que també participen en el programa de pràctiques. També penso que es valora molt positivament la capacitat d'adaptació, tenir una bona comunicació oral i escrita en l'idioma que es treballa, juntament amb coneixements bàsics de les eines informàtiques, i un mínim interès per la història d'Europa. Tanmateix, el més important és tenir ganes de viure una experiència a l’estranger i animo a tots els alumnes que tinguin aquesta inquietud a que busquin i es presentin a programes de beques com aquest, ja que la majoria de les institucions europees n’ofereixen (a l’European University Institute, al Parlament Europeu, al Banc Central Europeu, al Consell Europeu, i altres) i és una experiència molt enriquidora.

Dins de