Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El rector tanca el Campus Ítaca desitjant als participants que tornin a la UAB com a universitaris

16 jul. 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Javier Lafuente, rector de la UAB, va intervenir ahir a la cloenda del segon i últim torn del Campus Ítaca per felicitar l'alumnat d'ESO que hi ha participat enguany i animar-los a seguir estudiant i va desitjar que, en el futur, tornin a la Universitat com a estudiants de grau.

Cloenda del Campus Ítaca

Enguany, 325 joves alumnes de tercer d'ESO procedents de 66 centres educatius del Vallès Occidental han participat en el Campus Ítaca, que consisteix a fer una estada a la UAB per dur a terme activitats pedagògiques i lúdiques amb l'objectiu d'incentivar-los a continuar la seva formació un cop finalitzada l'etapa obligatòria. El rector va destacar la contribució d'aquesta iniciativa a reduir l'abandonament escolar prematur i a estimular la creativitat i el talent, així com a promoure els valors de la convivència.

En l'acte de cloenda, els estudiants d'ESO que han participat en el Campus Ítaca 2025 van mostrar a les seves famílies el resultat dels treballs que han dut a terme durant la seva estada a la UAB. Justament, el rector va subratllar el «paper fonamental» de les famílies per transmetre «el valor d'una educació sòlida». A més, va lloar la tasca dels monitors que acompanyen els alumnes durant la seva estada a la Universitat, així com la col·laboració del professorat dels centres de secundària i dels ajuntaments implicats.

Lafuente va voler també destacar la coordinació de la Fundació Autònoma Solidària (FAS), organitzadora del Campus Ítaca; la col·laboració del PIUNE, i el suport del Consell Social de la UAB, actors que han contribuït a l'èxit d'aquest projecte, que arriba enguany a la 22a edició. Segons va valorar, el Campus Ítaca és «un exemple de la vocació de servei a la societat de la UAB com a universitat pública i compromesa amb el territori», així com una iniciativa inclusiva que vol fomentar la igualtat d'oportunitats en l'accés a l'educació superior. En aquest sentit, a més d'animar-los a seguir els estudis, el rector va recordar que, com a participants, els estudiants tenen la possibilitat d'optar a una beca salari Ítaca-UAB si accedeixen a estudis universitaris a la UAB.

Per motius d'aforament, l'acte de cloenda es va repartir entre la sala d'actes del Rectorat i la Facultat de Dret. A la sala d'actes es va comptar també amb la participació del president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Xavier Garcés, que va descriure el Campus Ítaca com «una eina de transformació social i educativa» i va lloar el seu «impacte en la comunitat», i del director de la FAS, Jordi Prat, que va dirigir la presentació dels projectes i el lliurament dels diplomes. A més, va intervenir-hi Sara Essahili, estudiant del grau en Educació Primària que va participar en el Campus Ítaca quan era a secundària i ara ha fet els seus estudis universitaris amb l'ajut de les beques salari Ítaca-UAB. D'altra banda, a l'Aula Magna de la Facultat de Dret van intervenir-hi la vicerectora de Comunicació de la UAB, Virginia Luzón; la directora dels Serveis Territorials d'Educació i Formació Professional al Vallès Occidental, Montserrat Capdevila, i el coordinador del Campus Ítaca, Àlex Márquez.

Un espai de convivència

El perfil d'alumnat al qual es dirigeix el projecte és el d'estudiants amb bones capacitats per als estudis però que, per la seva situació socioeconòmica o per la manca de referents adults propers amb estudis superiors, es troben en una situació de desavantatge educatiu. A més d'animar-los a seguir estudiant, el Campus Ítaca vol esdevenir un espai de convivència entre nois i noies procedents d'entorns socials diversos i potenciar l'ús del català com a llengua de comunicació.

Tot l'alumnat que ha participat enguany en el Campus Ítaca, repartit en dos torns, procedeix d'instituts vallesans, concretament de les localitats de Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Terrassa, Ullastrell i Viladecavalls.

El Campus Ítaca es duu a terme des de l'any 2004. Al llarg de les diferents edicions hi han participat prop de 7.500 estudiants d'ESO. Els alumnes que finalitzin el batxillerat en un dels centres que han participat en la iniciativa i que es matriculin en el primer curs de qualsevol grau impartit pels centres propis de la UAB podran optar a una beca salari Ítaca-UAB. La beca comprèn el pagament de 500 euros mensuals durant deu mesos, renovables durant els anys de durada d'un grau, i la matrícula gratuïta dels crèdits matriculats per primera vegada. Des de la seva creació ja s'han beneficiat d'aquests ajuts més de 300 joves. D'altra banda, enguany la FAS oferirà també 30 beques Argó perquè exparticipants del Campus Ítaca puguin seguir els cursos d'estiu del programa Argó de la UAB, entre d'altres.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Reducció de les desigualtats
  • Educació de qualitat

Dins de