El professor Jordi Fernández-Castro presenta un llibre divulgatiu sobre l'estrés

En aquest llibre, el professor Jordi Fernández-Castro vol trencar tòpics i ampliar la mirada perquè considera que l'estrés no és una malaltia que s'hagi de curar, encara que sí que és un factor important que pot posar en risc el nostre sistema inmunitari. Per al professor, l'estrés és un procés natural, vital i necessari que pot colapsar-nos si no sabem manegar-lo i si arriba a cronificar-se.
El professor exposa les bases científiques que permetran conèixer els mecanismes de l'estrés i les eines i consells per aprendre a encarar-lo i convertir-lo en un plus d'energia que es necessita per superar els problemes o aconseguir objectius.
En primer lloc, s’exposa que l’estrès és el resultat de posar en marxa mecanismes psicobiològics per a fer front a les dificultats, perills i adversitats de l’entorn i que té una cara adaptativa que consisteix en afavorir l’esforç davant les emergències i una cara desadaptativa en forma de riscos per a la salut. Després s’exposen les fonts d’estrès més freqüents en la nostra societat, prestant especial atenció a l’estrès laboral, i analitzant les interaccions entre la persona i l’entorn que expliquen perquè algunes situacions són extremadament estressants per algunes persones i no ho són en absolut per a d’altres.
Les diferents i variades formes d’afrontar l’estrès és un punt cabdal en aquest llibre, així com les vies per a regular les emociones en situacions d’estrès. També es presta una especial atenció a l’entorn social i al paper de les relacions interpersonals les situacions d’estrès. Les persones de l’entorn més proper són alhora una font potencial d’estrès, i el recurs més potent per esmorteir els efectes nocius de l’estrès.
Aquest llibre també pretén "ser útil perquè el lector pugui millorar la seva manera de manegar les situacions estressants, però defugint de receptes i de consells universals, que són inútils. Per contra, s’ofereixen els coneixements basats en evidències dels què disposem actualment per a que el lector comprengui el procés psicològic de l’estrès i pugui trobar les seves pròpies vies d’adaptar-se a les situacions adverses", explica el professor Jordi Fernández-Castro.
Finalment s’exposen els criteris bàsics que distingeixen entre trastorns mentals i problemes relacionats amb la vida familiar o laboral, per aclarir que les situacions d’estrès no es deuen interpretar sempre com una feblesa o dèficit individual sinó com el resultat d'unes circusntàncies.