Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El malbaratament alimentari, protagonista al Sense Ficció (TV3)

10 feb. 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Dirigit pels periodistes Montserrat Besses i Pere López, l'espai "Sense ficció" de TV3 està dedicat al malbaratament alimentari titulat "Sobreviure a la nevera", una temàtica en què la UAB hi ha estat capdavanera i implicada. Paco Muñoz i la UAB hi han participat en ell de forma destacada.
MalbaratamentAlimentari

Alguna cosa no funciona en el nostre model agroalimentari. La crisi econòmica actual ha fet més evident i més agut el problema del malbaratament d'aliments. Una problemàtica amb diferents vessants: social, ètic, econòmic i mediambiental. "Sobreviure a la nevera" explora la cadena alimentària per comprendre els camins del despropòsit que significa aquest malbaratament.

A cada català li correspondrien 100 kilos de menjar malbarat per anys, segons Paco Muñoz, tècnic de Medi Ambient de la UAB i un dels majors experts a nivell estatal en el tema, que ha participat en el reportatge de forma destacada. 

Aquí podeu veure el programa http://blogs.ccma.cat/senseficcio.php


La UAB, implicada en el malbaratament
La UAB  ha estat pionera a Catalunya en posar sobre la taula aquesta problemàtica i analitzar-la, publicant diferents guies i estudis al respecte, i alhora impulsant la lluita contra el malbaratament amb diferents iniciatives. 

Una quinzena d’entitats i empreses van presentar ara fa tot just un any, a UAB-Casa Convalescència (Barcelona) el manifest “Prou Malbaratar Aliments”. Impulsat per la Universitat Autònoma, universitat capdavantera en aquest àmbit, i la Plataforma per l’Aprofitament dels Aliments, va ser una iniciativa pionera a l’Estat espanyol que va aglutinar tots els agents de la cadena alimentària (agricultura, indústria agroalimentària, distribuïdors, consumidors, administracions i entitats socials) per lluitar contra el malbaratament. En aquest manifest es van comprometre a fer accions futures per a la prevenció del malbaratament alimentari.  
 
Una realitat amb dades impactants
Només amb la meitat de les pèrdues alimentàries actuals es podria alimentar tota la població que passa gana al món. Cada europeu fa un malbaratament alimentari de 179 kg./ any (provinent de les llars, comerços al detall i restauració, sense incloure l’agricultura). En total, són 89 milions de tones d’aliments el que es malbarata a Europa, segons dades de la Unió Europea. D’aquests, 7, 7 milions es malbaraten a Espanya. 
 
Al món, segons la FAO, són 1.300 milions de tones dels aliments els que es perden del camp fins a la taula. En els països més desenvolupats el malbaratament dels consumidors és molt important mentre que en els països en vies de desenvolupament el malbaratament es dóna més aviat per males pràctiques i per les pobres condicions de conservació de les collites.
 
A Catalunya a cada català li pertoca un malbaratament de 101 kg. de menjar anualment. El malbaratament alimentari és de 262.471 tones l’any (dades 2010), però la xifra puja a 750.000 tones si al malbaratament de les llars, comerços i restauració hi afegim el que es dóna a l’agricultura, indústria agroalimentària i a la distribució a l’engròs.
 
L’ONU per l’Alimentació i l’Agricultura calcula que un terç dels aliments produïts  es perden en el trànsit de l’agricultura al consum final. En els països desenvolupats el malbaratament és més present en la producció agroindustrial, la distribució i els consumidors finals. La pèrdua d’aliments afebleix l’economia, fa menys competitives les empreses, encareix la despesa de les llars i obliga als poders públics a destinar recursos per gestionar els excedents i les pèrdues alimentàries que haguéssim pogut aprofitar.

La UAB és la universitat que lidera la recerca i innovació en tecnologia dels aliments. Fa recerca alimentària des dels seus departaments i instituts de recerca. Compta al seu campus amb la Planta de Tecnologia dels Aliments. Forma els tecnòlegs dels aliments i els higienistes. Va ser la primera universitat de l’Estat espanyol en oferir els estudis de Ciència i Tecnologia dels Aliments. 
 
A més, la UAB ha desenvolupat una metodologia per estimar el malbaratament alimentari a Catalunya a partir de les caracteritzacions de les deixalles domèstiques. Ha publicat diferents guies i informes per reduir el malbaratament alimentari en el sector de la hostaleria, el comerç i les llars, conjuntament amb la Fundació Alícia i també amb l’Agència de Residus de Catalunya. També ha publicat una guia per afavorir les bones pràctiques en la donació  de menjar. 
 
GUIES DE LA UAB SOBRE MALBARATAMENT ALIMENTARI:
-En col·laboració amb l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària:

-En col·laboració amb l'Agència Catalana de Residus
Un consum més responsable dels aliments

-En col·laboració amb l'Agència Catalana de Residus i la Fundació Alícia:
 
-Oficina de Medi Ambient UAB:

Dins de