Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El Claustre debat l'informe del rector

12 maig 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El Claustre de la UAB ha debatut, en una sessió ordinària que s'ha desenvolupat al Rectorat, un informe presentat pel rector de la Universitat. Javier Lafuente ha repassat les informacions més rellevants sobre la situació actual de la institució, com ara la recuperació de la normalitat a la universitat després de patir esdeveniments com la pandèmia de COVID-19 o l'atac informàtic del mes d'octubre passat.

Claustre de la UAB

Pel que fa a la pandèmia, Lafuente ha subratllat que, amb la derogació del pla sectorial d'universitats aprovat pel PROCICAT, queda ja sense efectes el pla de contingència de la UAB i "ara tan sols seran vigents les instruccions operatives generades des de l'Àrea de prevenció i Asistència". Ha destacat també que la mobilitat internacional ha recuperat "les peticions i el volum de l'activitat d'abans de la pandèmia". Quant a l'afectació del ciberatac sobre els sistemes informàtics, el rector ha afirmat que "estem pràcticament recuperats" i ha explicat que, dels més de 5.000 ordinadors que hi ha al campus, "tenim reinstal·lats uns 3.500 i, dels 1.700 ordinadors obsolets, ja n'hem renovat al voltant del 40%".

L'informe ha tractat també la resposta de la Universitat a una altra contingència, el conflicte a Ucraïna: s'han desplegat ajuts per a les quaranta persones procedents d'Ucraïna, Rússia i Bielorússia que aquest curs són a la UAB i s'ha doblat la dotació d'ajuts del programa UAB Refugi per al curs vinent. D'altra banda, Lafuente s'ha congratulat que "la UAB és pionera en l'aprovació d'ajuts i beques en matèria d'igualtat" gràcies a l'aprovació de tres convocatòries per part de la Comissió d'Igualtat i Responsabilitat Social del Consell de Govern.

El rector ha dedicat, com és habitual, una part de la seva intervenció a la situació econòmica de la institució. La Generalitat, segons ha explicat, ha incrementat el finançament de les universitats; la UAB, però, "està infrafinançada" i Lafuente ha reivindicat un cop més "un model de finançament just per al sistema universitari" que contempli les despeses de campus que l'Autònoma ha d'assumir "any rere any". D'altra banda, ha explicat que l'oferta pública d'ocupació d'enguany "permetrà millorar el nombre de persones estables" tant pel que fa al personal administratiu com al professorat, i per tant la UAB executarà el 120% de taxa de reposició establerta per la llei.

La tramitació de la Llei Orgànica del Sistema Universitari ha estat un altre dels temes destacats de l'informe. El rector ha detallat els aspectes més rellevants del projecte de llei, com ara la dedicació d'un 1% del PIB al finançament universitari, l'allargament dels mandats dels rectors i rectores a sis anys "improrrogables", la reducció de la temporalitat del personal i el reconeixement del dret a vaga dels i les estudiants. Lafuente ha exposat el calendari previst pel govern per a l'aprovació de la llei, que podria executar-se el primer semestre del 2023, i ha anunciat que els rectors de les universitats catalanes es reuniran properament amb el ministre d'Universitats, Joan Subirats, per tractar el tema.

L'informe s'ha referit a altres temes que han estat també debatuts entre els i les claustrals als dos torns de paraules que s'han obert, com ara la tasca de la comissió d'avaluació única, composada per representants de l'equip de govern, dels deganats i de l'alumnat. Aquesta comissió presentarà una proposta a la propera reunió del Consell de Govern.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Educació de qualitat

Dins de