Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El Claustre de la UAB aprova la modificació del reglament de la sindicatura de greuges

23 maig 2014
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
El 22 de maig passat va tenir lloc, a la sala d’Actes de l’Edifici del Rectorat, una sessió ordinària del Claustre de la UAB en la qual es va aprovar la modificació del Reglament de la síndica o del síndic de Greuges de la UAB.
Claustre de la UAB maig 2014
En el seu informe, el rector de la UAB, Ferran Sancho, va referir-se a diversos aspectes de la política universitària actual. Un dels temes més extensament tractats va ser el projecte de la Generalitat d'exigir el nivell B2 de tercera llengua als titulats universitaris: Sancho va afirmar que aquest objectiu correspon als "estudis previs" als universitaris per tal que els estudiants assoleixin el B2 en entrar a la universitat i no pas en sortir-hi. 
El rector es va referir també al posicionament unitari de la CRUE en contra de les taxes de reposició de personal docent i administratiu. Segons va opinar, aquestes taxes generen "descapitalització" a les universitats i, indirectament, "desincentivació" del personal. 
Seguint amb les polítiques que afecten el personal docent i investigador, va detallar els problemes que afronta el desplegament del Programa Serra-Húnter i va explicar que s'esperen encara els resultats d'una negociació entre la Generalitat i els ministeris d'Educació i Hisenda. 
Pel que fa a la programació docent, Sancho va explicar que el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports s'ha mostrat obert a la possibilitat de "flexibilitzar" la duració dels graus, tot obrint la possibilitat a crear-ne de tres anys. El rector va assegurar que la decisió restaria en tot cas en mans de les universitats.
En altres punts del seu informe, Sancho va esmentar el nou model d'Universitat d'Estiu, el protocol d'intervenció contra la violència de gènere impulsat per l'Observatori per a la Igualtat a la UAB o el nomenament del nou president del Consell Social, entre d'altres temes.
 
Al torn de paraules es van tractar diversos temes com el model de dedicació docent, la situació del professorat interí i el programa Serra Hunter, la presidència del Consell Social o com s’hauria de fer front a les polítiques de retallades.
 
A continuació, Josep Font, síndic de Greuges de la UAB, va presentar el seu informe anual corresponent a l’any 2013. Segons el síndic, la “incertesa politicoeconòmica en el nostre país -lleis sobre mesures econòmiques, llei de Wert sobre l’educació, procés cap a la consulta al poble català o el mateix estatus del síndic- s’ha manifestat en la tipologia de les sol·licituds o queixes rebudes”.  En resum, l’any 2013 es van registrar i classificat 147 intervencions, xifra inferior a l’observada en els darrers anys. Aquestes han donat lloc a 9 recomanacions formals dirigides a les autoritats acadèmiques: “la major part d’aquestes actuacions s’han resolt gràcies a la intervenció de la Sindicatura i evidentment –va afirmar el síndic- d’acord amb la llei”.
 
L’únic punt tractat al Claustre que va ser votat va ser la modificació del Reglament de la síndica o del síndic de Greuges de la UAB. Per 72 vots a favor –hi va haver 29 en contra i 12 en blanc, de 113 emesos- es va aprovar la modificació dels articles 3 i 4 del Reglament que fan referència al nomenament –“La síndica o síndic de greuges és elegit pel Claustre, a proposta de la rectora o del rector o d’un terç dels membres del Claustre amb l’acceptació expressa de la persona proposada, per majoria absoluta dels seus membres, i nomenat per la rectora o rector”.- i als requisits –“El síndic de greuges ha de ser una persona de reconegut prestigi i no podrà pertànyer a la comunitat universitària ni al Consell Social. S’haurà de tenir en compte el règim general d’incompatibilitats quan se’n faci el nomenament”-.
 
Finalment, es van debatre cinc mocions presentades per claustrals sobre el pagament de la part fixa del plus campus; la metodologia a utilitzar en l’assignació de recursos als departaments per al curs 2014-2015; la creació de la Comissió de seguiment del Claustre; el criteri d’inadmissió a tràmit de mocions que afectin a persones concretes; i els preus de transport públic. Donat que a l’hora d’efectuar les votacions no hi havia a la sala el quòrum necessari, no es va dur a terme cap votació.

Dins de