Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El Claustre de la UAB aprova l'informe anual del rector

21 des. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El Claustre de la UAB, reunit aquest matí en una sessió ordinària, ha aprovat l’informe anual del rector, per 72 vots a favor, 20 vots en contra, 16 vots en blanc i 4 abstencions. El text presentat per Javier Lafuente, que ha estat debatut pels claustrals, recull les informacions més importants sobre el context en què s’ha desenvolupat l’activitat de la Universitat al llarg de l’any 2022, així com els principals projectes endegats per enfortir la comunitat universitària i l’impacte de la institució en el conjunt de la societat. En aquesta sessió del Claustre, han estat presentats també els informes anuals sobre l’activitat de la síndica de greuges, l’aplicació del protocol contra l’assetjament i la violència masclista, i les activitats en matèria d’ètica universitària.

Claustre de la UAB

El rector s’ha referit en l’informe a les principals qüestions que afecten la comunitat universitària i, en particular, l’estabilització i les condicions del personal, com ara la modificació del model de dedicació acadèmica, la partida pressupostària que dedicarà la Generalitat a convocar places de professorat o els acords assolits entre l’Equip de Govern i els representants del personal per regular la implantació del teletreball, els horaris i la desconnexió digital. Ha dedicat també una part de l’informe a la captació de recursos per a la recerca, tot destacant aspectes com ara la incorporació d’investigadors a través dels programes Ramón y Cajal, Margarita Salas o María Zambrano, o la concessió de 16 projectes de l’European Research Council.

L’informe ha repassat també els principals projectes endegats per implicar la Universitat en el desenvolupament del seu entorn i potenciar-ne l’impacte social, com ara la col·laboració per identificar els reptes rellevants del territori en el marc de l’ECIU University, el desplegament d’un campus de la vida i de la salut a Sabadell o l’adhesió al projecte Ciutadella del Coneixement, entre d’altres. Lafuente, d’altra banda, s’ha referit als nous canvis legislatius que afectaran la institució: les noves lleis de la ciència aprovades pel Parlament de Catalunya i pel Parlament espanyol, i la Llei orgànica del sistema universitari, que el Congrés dels Diputats comença a debatre aquesta setmana. En relació amb aquesta llei, el rector ha valorat com a «molt positiu» que «es concretin objectius pressupostaris com l’1 % del PIB», pel que fa al finançament universitari, tot observant alhora que «caldria concretar qui i com es farà càrrec d’aquestes aportacions».

Afectacions per la crisi energètica

De cara a 2023, Lafuente ha destacat que la UAB encetarà l’any «sense restriccions derivades de la pandèmia i pràcticament sense efectes del ciberatac», però, alhora, afectada per la crisi energètica i econòmica provocada pel conflicte actual a Ucraïna. «Preveiem que les despeses de funcionament s’incrementin notablement», ha manifestat. I, respecte al pressupost fixat per a l’any vinent, ha tornat a reivindicar que «les despeses específiques que tenim per fer-nos càrrec de la “ciutat UAB” s’han de finançar al marge de la docència, la recerca i la transferència». El rector ha resumit també els principals objectius de l’Equip de Govern per a l’any nou, com ara el desenvolupament del projecte Campus Intel·ligent, el disseny del Pla campus sostenible i saludable per al període 2023-2026 o el desplegament de les noves legislacions, entre d’altres.

En les intervencions durant el debat sobre l’informe, els claustrals han incidit en múltiples temes, com ara el model de dedicació acadèmica, la implantació del nou model de suport administratiu als departaments, l’espai saludable i sostenible a l’eix central o la implementació de l’avaluació única i les darreres mobilitzacions d’estudiants.

Després de la votació de l’informe del rector, han estat presentats tres informes més al Claustre. La síndica de greuges de la UAB, María Jesús Espuny, ha presentat l’informe relatiu a la seva activitat durant l’any 2021, en què destacaven, entre altres aspectes, les actuacions relacionades amb les conseqüències de la pandèmia. Per la seva banda, la secretària general de la UAB, Esther Zapater, ha presentat l’informe anual sobre l’aplicació del Protocol per prevenir i actuar contra l’assetjament sexual, l’assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i la violència masclista. A més de detallar les actuacions endegades, Zapater ha detallat les modificacions sobre el protocol aprovades recentment pel Consell de Govern. I la mateixa secretària general ha presentat per primer cop un informe d’activitats en matèria d’ètica universitària, que, segons ha explicat, es vol convertir en un instrument per retre comptes de manera regular al Claustre a partir d’ara.

 

 

 

 

 

 

 

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Pau, justícia i institucions sòlides
  • Educació de qualitat
  • Ciutats i comunitats sostenibles

Dins de