Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El Claustre aprova l'informe anual del rector

20 des. 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El Claustre de la UAB ha aprovat l'informe anual del rector Javier Lafuente en una sessió ordinària que ha tingut lloc aquest matí i que ha estat centrada especialment en la recuperació del ciberatac que va patir la Universitat l'11 d'octubre passat. L'informe ha assolit 84 vots, 16 en contra i 31 en blanc. Han estat presentats també els informes anuals de l'Observatori per a la Igualtat i del síndic de Greuges.

Claustre de la UAB

En el seu informe, Lafuente ha agraït "l'esforç ingent que heu fet totes les persones del PAS, del PDI i, per suposat, a tot l'alumnat per adaptar-vos a aquesta nova situació d'excepcionalitat", així com la solidaritat de "les persones, institucions i empreses que, des del primer dia, s'han posat a la nostra disposició per col·laborar en la recuperació dels nostres sistemes". El rector ha explicat a a més que la UAB ha rebut una portació econòmica de la Generalitat de 3,7 milions d'euros "per contribuir a la recuperació dels nostres sistemes".

La gestió i les conseqüències de l'atac informàtic han estat debatudes també en un altre punt específic, sol·licitat per quinze membre del Claustre, en què Jordi Hernández, comissionat del rector per a les TIC, ha detallat les característiques del ciberatac, les febleses detectades i les solucions aplicades en el sistema de seguretat informàtica de la UAB, el procés de restauració de serveis i les accions previstes a partir d'ara.

Incertesa davant la COVID-19

L'informe del rector ha detallat les diferents actuacions endegades per l'equip de govern de la Universitat al llarg de l'últim any. Lafuente, a més, ha traslladat la seva preocupació per "les condicions en què iniciarem el segon semestre d'aquest curs" degut a la darrera evolució de la pandèmia de COVID-19 i ha assegurat que la UAB seguirà "escrupolosament les indicacions recollides a les resolucions emeses pel Departament de Salut". A l'informe i el debat posterior amb els i les claustrals s'ha fet referència també a la implementació de l'Espai SIS al campus de Bellaterra i al model de campus saludable i sostenible amb el què la UAB vol "complir amb els compromisos socials i els objectius de desenvolupament sostenible" de Nacions Unides.

Lafuente ha explicat també que el ciberatac ha dificultat tant el tancament del pressupost del 2021 com la concreció del pressipost per a l'any vinent, per al qual, s'ha hagut de fer una pròrroga pressupostària perquè, a més de la crisi informàtica, la institució està "a l'espera del detall de l'increment de pressupost per part del Departament de Recerca i Universitats". El rector ha aprofitat per reivindicar un cop més "un nou model de finançament" universitari, com també una renovació del model de finançament de la recerca. I ha felicitat públicament a Joan Subirats, catedràtic emèrit de ciència política a la UAB, pel seu recent nomenament com a nou ministre d'Universitats, tot manifestant a més que té "plena confiança" que, amb ell, "hi haurà una bona entesa i una via de diàleg permanent".

En un altre apartat de l'informe, el rector ha reiterat que "la UAB mai va voler abandonar la docència de la medicina a l'Hospital de Mar ni deixar d'impartir la titulació conjunta del grau en Medicina UAB-UPF" ara que, des d'aquest curs, la Universitat ha deixat d'impartir la titulació conjunta. I s'ha referit als esdeveniments del 25 de novembre passat, quan un grup d'estudiants es van concentrar a les portes de la sala Cinema de la Plaça Cívica per manifestar-se en contra de la celebració d'un acte del col·lectiu S'ha Acabat, per aclarir un cop més que aquesta entitat "forma part del directori de la UAB  arran d'una sentència judicial" que instava la universitat a inscriure-la, i que "el rector no té competències en ordre públic i, en conseqüència, tampoc ha d’autoritzar l’entrada de les forces de seguretat al campus", que són les que defineixen les seves pròpies actuacions "segons els seus criteris professionals".

Accions contra l'assetjament i la violència masclista

La secretària general de la UAB, Esther Zapater, ha presentat l'informe anual de l'Observatori per a la Igualtat sobre l'aplicació del Protocol per prevenir i actuar contra l'assetjament sexual, l'assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i la violència masclista. Zapater ha detallat les accions de prevenció, actuació i acompanyament realitzades entre desembre del 2020 i el mes de novembre passat, i ha mostrat el compromís de la Universitat per agilitzar el funcionament del protocol en el futur. I el síndic de greuges de la UAB, per la seva banda, ha presentat la memòria corresponent a la seva activitat durant el 2020, tot detallant les actuacions relacionades amb la incidència de la pandèmia, les queixes relacionades amb l'acció institucional de la Universitat i les observacions i recomanacions que va emetre la sindicatura de greuges al llarg de l'any.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Educació de qualitat

Dins de