Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El CEUCAT reclama una baixada del preu de les matrícules universitàries

16 juny 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
El Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes va reclamar una universitat pública que tendeixi cap a la gratuïtat dels estudis i va denunciar un insuficient sistema de beques en un acte que va comptar amb la presència, entre altres, de la rectora de la UAB i dels rectors de la UPC i de la UdG.
Estudiants
El Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT) va reclamar un model d’universitat pública que tendeixi cap a la gratuïtat dels estudis universitaris per tal de garantir un accés just per a tothom, tal com ja succeeix a la majoria d’estats d’Europa. A més, va considerar que les beques del Ministeri d’Educació i de la Generalitat són insuficients per  garantir una la igualtat d’oportunitats real. Els portaveus del CEUCAT, en nom dels consells d’estudiants de totes les universitats públiques catalanes, van reclamar també que es  garanteixi la igualtat de preus independentment de si es tracta de grau o màster.

El CEUCAT va fer aquestes reivindicacions en una compareixença davant dels mitjans de comunicació que va tenir lloc el 16 de juny passat a la Universitat Politècnica de Catalunya i que va comptar amb la presència de Margarida Arboix, rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Sergi Bonet, rector de la Universitat de Girona, Enric Fossas, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, així com de representants tant de sindicats d’estudiants com de sindicats de treballadors de les universitats.

El representat del CEUCAT, Lluís Forcadell, es va mostrar contrari a que el Decret de Preus  per al curs 2016-2017 proposat pel govern de la Generalitat no contempli "la rebaixa del 30% de les taxes universitàries que va aprovar el Parlament de Catalunya el mes d’abril passat". I va denunciar que el model de preus públics de la Generalitat, el més car d’Espanya, no garanteix la igualtat d’oportunitats de tots els membres de las societat. Els estudiants van reclamar també que les beques Equitat beneficiïn per igual a estudiants de grau i de màster.

La rectora Arboix va donar suport a les reclamacions del CEUCAT i, a més de reivindicar una baixada de les taxes universitàries, va demanar un nou sistema públic de finançament més just: “la reducció de les taxes ha d’anar acompanyada d’un augment de l’aportació de la Generalitat al pressupost de les universitats”. El rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet, va recordar que Catalunya destina el 0,8 % del Producte Interior Brut (PIB) a les universitats, lluny “de l'1,22% que hi destinen, de mitjana, els països de l’OCDE”. Per la seva banda, el rector de la UPC, Enric Fossas, va lamentar que el fet de tenir preus més alts que altres països del nostre entorn fa menys competitives les universitats catalanes i va reclamar, com a prioritat, “disposar d’un bon sistema de beques salari”.
 
Més informació: Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT)

Dins de