Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El CER Migracions organitza un congrés sobre fronteres, exclusions i mobilitats

02 set. 2019
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Experts en migracions abordaran diferents aspectes del fenomen -polítiques públiques, gènere, refugiats, mercat de treball, mobilitat, etc.- en el congrés que tindrà lloc del 4 al 6 de setembre, a la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia, i que organitza el CER Migracions.
IX congrés de migracions 2019. Fronteres, exclusions i mobilitats
Del 4 al 6 de setembre, la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia de la UAB acollirà el novè congrés de migracions, que durà per títol "Fronteres, exclusions i mobilitats" i tractarà sobre com la mobilitat ha esdevingut un aspecte central en la vida dels individus i en l'acció dels governs a diferents escales. Aquest congrés està organitzat pel CER Migracions de la UAB amb el suport de la Xarxa d'Excel·lència d'Estudis Migratoris, i donarà continuïtat a les trobades realitzades amb anterioritat a diferents seus arreu de l'Estat (el darrer, l'any 2015 a Granada). Es tracta del congrés més destacat que es realitza periòdicament a Espanya sobre migracions.

El congrés tindrà diferents eixos temàtics: ciutadania i pertinença, justícia social i polítiques públiques, refugi i protecció internacional, etc. S'actualitzarà l'anàlisi del fenomen migratori des de la perspectiva dels esdeveniments dels darrers anys, especialment pel que fa a la crisi global de les persones refugiades i al paper d'Europa en la seva gestió. Es parlarà de com es promou la mobilitat des de les institucions amb enfocaments sovint superficials alhora que les polítiques de seguretat incideixen en la violació de drets humans (procediments de denegació d'entrada i de devolució, privacions de llibertat de persones migrades, etc.). La recerca en aquest camp ha posat de manifest també l'impacte negatiu de la crisi econòmica global i de les polítiques d'austeritat en termes d'equitat i d'integració en la societat.

Les sessions plenàries es desenvoluparan a la sala d'actes de la Facultat. El 4 de setembre, a les 17,30 h, el congrés serà inaugurat amb les intervencions institucionals del vicerector de Recerca i de Transferència de la UAB, Armand Sánchez, i de dos integrants del comitè organitzador: Sònia Parella, professora de la UAB i investigadora del Grup d'Estudis sobre Immigració i Minories Ètniques (GEDIME), i David Moya, professor de la UB i membre de l'Institut de Dret Públic. Seguidament, hi haurà una taula rodona titulada "Fronteres i exclusions a Europa" on participaran Liliana Suárez (Universitat d'Stanford), Luis Eduardo Guarnizo (Universitat de Califòrnia, Davis) i Helena Maleno (Caminando Fronteras).

El dia 5, a les 12,45 h, el professor de la Universitat d'Edimburg Nasar Meer oferirà la conferència "Cities and Migration", que serà presentada per la professora Sílvia Carrasco, investigadora del Grup de Recerca en Migracions, Educació i Infància (EMIGRA). I el 6 de setembre, a les 12,45 h, la catedràtica emèrita de sociologia de la UAB i investigadora del GEDIME Carlota Solé oferirà unes paraules de cloenda abans de donar pas a la taula rodona "Balanços i avenços teòrics en la recerca sobre migracions", que comptarà amb les intervencions de Ninna Nyberg Sørensen (Danish Institute for International Studies), Javier Urbano Reyes (Universitat Iberoamericana Ciutat de Mèxic) i la investigadora del GEDIME Sònia Parella.

El programa inclourà també nombroses sessions paral·leles relacionades amb els eixos temàtics del congrés, tallers formatius el primer dia de la trobada i activitats paral·leles com ara presentacions de llibres o una exposició fotogràfica al vestíbul de la Facultat.

Dins de