Sala de premsa

Diàleg a la Cívica sobre acció no violenta a la guerra a Ucraïna

Debat Obert UAB Ucraina

Aquest migdia, ha tingut lloc a la Plaça Cívica de la UAB un debat obert sobre els posicionaments de la societat civil davant la guerra a Ucraïna. L'acte ha comptat amb la participació d'Ana Villellas, investigadora de l'Escola Cultura de Pau, Felip Daza, representant de Novact. També hi han intervengut el rector de la UAB, Javier Lafuente, i el vicerector de Relacions Internacionals, Màrius Martínez.

 

16/03/2022

La Fundació Autònoma Solidària, amb la col·laboració de l'Escola de Cultura de Pau de la UAB, ha organitzat avui el debat "Guerra a Ucraïna: resistències i acció no violenta".

L'acte ha estat inaugurat per Javier Lafuente, rector de la UAB, qui ha agraït l'organització de l'acte i ha remarcat la importància que la resposta universitària sigui coordinada. A més, ha demanat a la comunitat universitària propostes i idees per donar suport a les persones afectades per la guerra.

A continuació, amb la moderació de Marina Caireta, investigadora de l'Escola Cultura de Pau, s'ha iniciat la taula que tractava sobre "reflexions, dilemes i propostes de la societat civil" per donar respostes a la crisi actual des de la cultura de l'antibel·licisme i la no violència. Hi han intervingut Ana Villellas, investigadora de l'Escola Cultura de Pau i Felip Daza, representant de Novact vinculat fa uns anys a Ucraïna. En les seves intervencions han remarcat la necessitat de treballar per la pau negativa (silenciant les armes) a la vegada que per la pau positiva (canviant el sistema i les polítiques a llarg termini). També s'ha parlat de les altres vies de resposta a la guerra des de la no-violència com són la via diplomàtica; l'atac als pilars del poder (econòmic, mediàtic, de discurs i armamentístic); la protecció a la societat civil; i la solidaritat.... Una altra de les accions que s'està duent a terme és el suport amb mentories i formacions per a l'acció no-violenta a grups i moviments pacifistes dels països involucrats en el conflicte. 

Després s'ha iniciat aquest diàleg en el qual hi han participat vàries de les persones assistents i que ha girat entorn algunes de les preguntes que ha llançat la moderadora Quins dilemes tenim amb relació a la intervenció militar defensiva?"; "Quines alternatives hi ha a la militarització? " i "Com donem suport a les iniciatives locals de resistència i defensa civil?". 

El vicerector de Relacions Internacionals, Màrius Martínez ha tancat l'acte explicant les accions que ha dut a terme la universitat des de l'inici de la guerra i com està sent la coordinació d'aquestes i ha recordat que la comunitat universitària té a disposició el correu fas.cooperacio@uab.cat per rebre propostes, idees o necessitats vinculades a la guerra.

RELATORIA DE L'ACTE