Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Conclou el Cicle Formatiu sobre la crisi ecosocial a la UAB

24 maig 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

En el marc del projecte europeu ECF4CLIM, la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) amb la col·laboració de la Fundació Autònoma Solidària (FAS) han organitzat un Cicle Formatiu per tractar diverses temàtiques relacionades amb el canvi climàtic i les conseqüències que pot arribar a tenir.

Conclou el Cicle Formatiu sobre la crisi ecosocial a la UAB

El curs “De la crisi climàtica a la transició ecosocial” ha constat de cinc conferències i cinc tallers, els quals han servit per aprofundir en la crisi climàtica, la justícia ambiental, els ecofeminismes, les polítiques contra l'extralimitació planetària, el sistema agroalimentari disfuncional, l’extractivisme global, les migracions climàtiques i els residus.

Un cop finalitzades les conferències i els tallers, s’ha celebrat una sessió de cloenda, la qual ha tingut lloc a l’Avinguda de l'Eix Central de la UAB. Sota el lema “Les universitats i la transició ecosocial: unes relacions sospitoses”, els participants del Cicle Formatiu han exposat els pòsters resultants de les investigacions que han dut a terme al llarg de les sessions. Les presentacions han tractat sobre la gestió que es fa de l’aigua al Campus UAB, la qualitat de l’aire de l’entorn, els residus i el malbaratament alimentari, entre d’altres.

L’acte ha comptat amb la participació del vicerector de Campus i Sostenibilitat de la UAB, Xavier Gabarrell, que ha mostrat el seu compromís per tal que les accions proposades tinguin continuïtat; la cap de l’Oficina de Medi Ambient de la UAB, Alba Cabañas, que ha explicitat que l’Oficina està alineada amb les idees que s’han presentat en cadascun dels projectes de l’alumnat del Cicle, i que volen treballar sobre aquestes propostes per tal de visibilitzar-les conjuntament; i el director de la FAS, Jordi Prat, que ha destacat la importància de vincular els temes de sostenibilitat amb les desigualtats socioeconòmiques globals.

Per la seva banda, Josep Espluga, professor del Departament de Sociologia i coordinador del projecte ECF4CLIM, i Maria Marcet, investigadora del projecte ECF4CLIM, han apuntat que calen canvis més tècnics com, per exemple, que la UAB pugui arribar a ser un espai lliure d’envasos de plàstic, eliminant les ampolles de plàstic, que és un dels residus principals que es van trobar.

Pots consultar tota la informació sobre com afrontar la Crisi Ecosocial al Campus de la UAB en aquest enllaç.

En la mateixa línia, s’està recollint informació que serveixi a la Universitat per a valorar els hàbits i percepcions sobre l'oferta alimentària que s'ofereix als diferents espais universitaris, amb la finalitat d'avançar cap a una dieta més saludable i sostenible per a les persones que utilitzen aquests serveis, a més de més justa amb les persones que l'elaboren i produeixen. Pots respondre l’enquesta AQUÍ.

Dins de