Sala de premsa

Comiat presencial del CROMA 2.0 en un curs virtual

FAS- Croma 2021

Se celebra el comiat del curs escolar del programa CROMA 2.0 amb una cloenda presencial entre infants i voluntaris/es.

23/06/2021

La darrera setmana de maig es va celebrar el comiat a les escoles del programa CROMA 2.0. En una trobada presencial, els voluntaris/àries i els infants es van poder acomiadar del curs i van poder veure’s per primera vegada cara a cara després d'un curs totalment virtual.

El programa CROMA 2.0 és una iniciativa de la FAS que promou la vinculació de la UAB amb centres de primària del Vallès Occidental amb presència d’alumnat en risc d’exclusió social. Es volen aconseguir trajectòries d’èxit dels infants participants, mitjançant el reforç dels processos de vinculació escolar. S’aprofita el potencial docent i investigador de la Universitat i els infants participen en projectes com el de ‘Cinema social’, del grup de recerca GREDICS, i el ‘Detector del Dolor’, del Centre de Visió per Computador i el CRECIM.  

En aquesta edició, el programa s’ha realitzat de forma virtual per donar continuïtat i seguir amb la seva tasca socioeducativa en el context de pandèmia. Àlex Márquez, coordinador del CROMA 2.0 destaca que, tot i les dificultats que comporta, la virtualitat ha permès reforçar i potenciar l’autonomia dels infants, i alhora ha possibilitat el desenvolupament de la seva competència digital. I que, si bé el vincle entre estudiants i infants ha sigut més difícil d’establir mitjançant videotrucades, els comiats presencials que s’han dut a terme han constatat que ha estat possible. 

Addicionalment, i de forma excepcional, en aquest curs també s'ha impulsat una nova iniciativa de voluntariat: les mentories. Les mentories han estat trobades virtuals setmanals d'uns 45 minuts en què 9 estudiants voluntàries han ofert suport tant emocional com acadèmic a 9 infants beneficiaris del programa.

El programa CROMA 2.0 ha estat present a 16 escoles de 5 municipis i s’hi han beneficiat un total de 235 infants. Per fer l'acompanyament, s'ha comptat amb el suport 42 estudiants de la UAB: 29 voluntàries i 13 estudiants amb beca.

El CROMA 2.0 és possible pel suport de la Diputació de Barcelona, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat i els ajuntaments de Cerdanyola del Vallès, de Montcada i Reixac, de Rubí, de Sabadell i de Terrassa i el Consell Comarcal del Vallès Occidental.

Cinema social

I, en aquesta edició, un dels projectes que s’ha implementat ha estat el de ‘Cinema social’. A través del cinema, s’han explorat problemes socials rellevants i que els hi són propers com els refugiats i refugiades, la immigració, la pobresa, la desigualtat, etc. 

Antoni Santisteban, coordinador del grup de recerca GREDICS de la Universitat Autònoma de Barcelona, afirma en aquest vídeo que el projecte pretenia ajudar als infants a construir la seva opinió amb absoluta llibertat.