Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Investigadors de la UAB parlen de salut mental i benestar emocional a través dels seus llibres

19 abr. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

En el marc de la Setmana Saludable i Sostenible de la UAB i dels actes al voltant de la diada de Sant Jordi, el dimarts, 26 d'abril, a la Biblioteca d'Humanitats, s'han presentat nou llibres, publicats els dos darrers anys, que tracten de salut mental i benestar emocional, amb els seus autors, personal investigador de la UAB i professorat. Ansietat, estrés, autisme, mindfulness o addiccions, entre d'altres, són alguns dels temes que aborden els llibres.

GrupAutorsLlibresSalutMental

Ansietat, estrés, autisme, mindfulness o addiccions, entre d'altres, són alguns dels temes que aborden els llibres que han presentat, escrits pel personal investigador i docent de la UAB.

L'acte ha tingut lloc el dimarts, 26 d'abril, a la Sala de Revistes de la Biblioteca d’Humanitats, i ha consistit en una taula amb presentacions de cadascun dels autors de 10 minuts. A continuació hi ha hagut un diàleg entre els assistents.

Els autors pertanyen a la UAB (de les facultats de Psicologia i de Medicina) i a la seva esfera (Hospital Sant Pau, Vall d’hebron, Parc Taulí), i un a l'Hospital Clínic. 

Així, el professorat de la Facultat de Psicologia, Joaquim Punti Vidal, Jordi Fernández Castro i Jenny Moix, presentaran "Educar en Tiempos Difíciles", "Libérate del estrés: Claves para reconocer los síntomas y aprender a manejarlos" i "La cueva del mono: las sietes piedras de la sabiduría, respectivament.

De la Facultat de Medicina i els hospitals de l'entorn UAB, Maria J. Portella ha presentat dos llibres: "Autisme. Una immersió ràpida" i "Mundos invisibles. El espectro Autista explicado por una madre neurocientífica"; Antoni Bulbena, "Ansiedad. Una inmersión rápida"; Amanda Rodríguez Urrutia, "Siento lo que comes"; i Natàlia Calvo, Marc Ferrer i J.Antoni Ramons-Quiroga, "Programa TaySH. Intervención psicoterapéutica para conductas autolesivas no suicidas en adolescentes y jóvenes adultos". Antoni Gual Solé, de l'Hospital Clínic, ha aportat el seu llibre "El bebedor pasivo".

"Tots els llibres -publicats els dos darrers anys- versen sobre temes de salut mental, abordats des de diferents àrees de coneixement com ara l'educació, l'ansietat, l'estrés, l'autisme, el "mindfulness", les addiccions, entre d'altres", explica Sónia Sánchez, responsable del Core de Salut Mental de la UAB, que ha coordinat l'acte.

A més a més, durant un mes, els llibres formaran part d'una taula expositora amb llibres de Salut Mental que han fet arribar altres autors que no han estat a la taula rodona però que han fet donacions per la biblioteca.

Els llibres i autors que han protagonitzat l'acte són:

"Educar en Tiempos Difíciles" 

Joaquim Puntí Vidal.  Professor a la Facultat Psicologia UAB. Coordinador de l'hospital de dia d'adolescents, Hospital Universitari Parc Taulí.

Està adreçat principalment a pares i mestres i té com a objectiu la prevenció primària i donar estratègies per a afavorir un desenvolupament autònom dels adolescents/nens i empoderar a pares i mestres en tot allò en què poden contribuir al seu benestar emocional.

"Autisme. Una immersió ràpida" 

Maria J. Portella. Professora del Department de Psiquiatria i Medicina legal UAB. Cap del Grup de Recerca en Salut Mental. Institut d'Investigació Biomèdica de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, IIB-Sant Pau. Centro de Investigación Biomédica en Red de Salud Mental, CIBERSAM. Per a entendre l'autisme cal adoptar una visió polièdrica que no sols abraci la descripció dels símptomes de l'espectre autista, sinó que també en contempli el significat des de diverses perspectives. En aquest llibre es combinen la visió mèdica i neurocientífica amb altres apreciacions com la social, la legal, la laboral o l'educativa.

"Mundos invisibles. El Espectro Autista explicado por una madre neurocientífica"

Maria J Portella. Professora del Department de Psiquiatria i Medicina legal UAB. Cap del Grup de Recerca en Salut Mental. Institut d'Investigació Biomèdica de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, IIB-Sant Pau. Centro de Investigación Biomédica en Red de Salud Mental, CIBERSAM.

Aquest llibre ens ofereix una visió molt particular del trastorn del espectre autista (TEA): el d’una experta neurocientífica, però, sobretot, el d’una mare que pateix i gaudeix, tots els dies, d’un nen excepcional. Tot això per a entendre un mica millor el món que s’amaga rere dels TEA i, en definitiva, per a normalitzar i dignificar a les persones amb aquesta condició.

"Ansiedad. Una inmersión rápida"

Antoni Bulbena. Catedràtic de Psiquiatria UAB. Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions. Parc de Salut Mar

En aquest llibre l’ansietat s’aborda des d’una perspectiva inèdita que reflexa anys d’experiència i de recerca. Igual que altres emocions, l’ansietat no té paraules, ja que consisteix en un intens i ric ventall de sensacions a les que costa posar nom i explicar-les. Precisament una de les grans riqueses i motius del llibre son les experiències i aportacions de les persones que pateixen ansietat.

"Libérate del estrés: Claves para reconocer los síntomas y aprender a manejarlos"

Jordi Fernández Castro Catedràtic de Psicologia a la UAB. Coordinador del Grup de Recerca en Estrès i Salut.

Aquest llibre vol trencar alguns mites sobre l’estrès i ampliar la mirada que tenim d’aquest problema. Perquè l’estrès no es una malaltia que tinguem que sanar, però sí que és un important factor de risc que pot posar en alerta al nostre sistema immunitari i acabar desencadenant-la. L’estrès no és quelcom que hem d’evitar a tota costa, és un procés natural, vital i necessari.

"La cueva del mono: las sietes piedras de la sabiduría"

Jenny Moix. Professora de la Facultat de Psicologia a la UAB. Pertany al Grup de Recerca en Estrès i Salut.

La cueva del mono" és una faula il·lustrada adreçada al gran públic per explicar com funciona la ment. Explica la història d'un jove que ho ha perdut tot i està a punt de renunciar a la vida quan té una trobada amb una dona gran.

"Siente lo que comes"

Amanda Rodriguez Urrutia. Psiquiatra. Servei de Salut Mental. Hospital Universitari Vall d'Hebron.

Cada cop coneixem millor la relació entre la microbiota i la salut. Però sabies que el seu estat també té molt a veure amb el nostre benestar mental? Que hi ha unes substàncies anomenades psicobiòtics, presents en certs aliments, que et poden ajudar a sentir menys ansietat, tristesa o irritació? Que en funció de com tens cura dels bacteris que viuen al teu intestí podries estar ajudant el teu cos a prevenir malalties com la depressió?

"El bebedor pasivo"

Antoni Gual Solé. Unitat de Conductes Addictives del Servei de Psiquiatria. Hospital Clínic de Barcelona.

Aquest és un llibre destinat als familiars de persones bevedores, els que anomenem bevedors passius. Aquest llibre persegueix ajudar-los en un doble sentit: per una banda, busca incrementar la pròpia capacitat d'induir canvis positius al bevedor, i, de l'altra, intenta oferir alternatives per gestionar millor relacions que desgasten i fan patir.

"Programa TaySH. Intervención psicoterapéutica para conductas autolesivas no suicidas en adolescentes y jóvenes adultos"

Natàlia Calvo, Marc Ferrer i J. Antoni Ramos-Quiroga. Psiquiatria. Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona.

Aquest llibre presenta un protocol dintervenció precoç per abordar i reduir les conductes autolesives no suïcides en adolescents i joves entre 15 i 25 anys. Dissenyat i desenvolupat per un equip d’especialistes en salut mental pretén convertir-se en un programa de referència específicament adaptat a aquest grup de població i dirigit a especialistes en salut mental.

 

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Salut i benestar

Dins de