Una empresa spin-off comercialitza un pa per a celíacs

28/10/2009
La malaltia celíaca és una intolerància permanent al gluten, una proteïna que està present en alguns cereals. Actualment, l'oferta de productes sense gluten tendeix a una millora continuada, no obstant els consumidors han de continuar adaptant-se a un sabor especial, diferent, que no sempre és agradable.
A l'acte de presentació de Felnuti, a UAB Casa Convalescència, el doctor Francesc Casellas, metge especialista del Servei de Digestiu de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona, va oferir una conferència sobre la malaltia celíaca. Va explicar l'evolució de la recerca sobre aquesta patologia i com ha millorat la seva diagnosi i la identificació dels grups de risc. Carreras va emfatitzar les dificultats que presenta sovint una dieta sense gluten i com afecta tot plegat la qualitat de vida dels malalts.
Per la seva banda, Buenaventura Guamis, catedràtic de Tecnologia dels Aliments de la UAB i director del CERPTA, va presentar Felnuti i els productes que ofereix. Guamis va definir la companyia com una "empresa de base tecnològica" que té com a finalitat desenvolupar aliments per a persones amb intoleràncies" que es troben amb dificultats per trobar aliments adaptats a les seves necessitats.
El pa Celipan presenta unes característiques -sabor, textura, etc.- molt més semblants a les del pa convencional. A més, es distribuirà setmanalment, permetent als consumidors que puguin disposar habitualment d'un pa fresc que, per les seves característiques, pot ser consumit per tothom i no estarà restringit a les persones celíaques. Guamis va destacar que s'ha volgut desenvolupar "un pa per a tota la família" perquè els malalts celíacs "no han de ser persones excloses que mengen separadament per evitar contaminacions creuades". Celipan tampoc té proteïnes d'origen animal que puguin generar intolerància.
El producte que es comercialitza és un pa de motlle de 250 g, similar al convencional. També es posa a la venda un "mix", un preparat que permetrà elaborar el pa i altres productes a casa, i es distribuirà en paquets de 400 g. Tots dos productes es distribuiran arreu de Catalunya a partir de la primera setmana de novembre a través de la cadena de comerços "Marsan".