Sala de premsa Premsa i mitjans

Una app permet a infants i joves denunciar continguts multimèdia

TV3: MediaKids, una nova app per a la protecció dels menors
MediaKids ha estat desenvolupada per investigadors de l’Institut de Dret i Tecnologia de la UAB, dins del programa RecerCaixa, per augmentar la participació i la coresponsabilitat de la societat civil en la prevenció dels riscos que generen les TIC.

26/11/2014

Enric Banda, director de l’Àrea de Ciència i Medi Ambient de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i els investigadors Emma Teodoro i Jorge González, de l’Institut de Dret i Tecnologia (IDT-UAB), acompanyats per Carme Figueras, consellera del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), han presentat a CosmoCaixa Barcelona una innovadora aplicació per a dispositius mòbils que permet denunciar de forma directa i molt senzilla qualsevol contingut multimèdia present al món digital que sigui inapropiat, il·legal o potencialment lesiu per als drets i els interessos dels menors.

L’aplicació, anomenada MediaKids, ja és operativa, es pot descarregar de forma gratuïta i s’ha dissenyat perquè pugui ser utilitzada per qualsevol ciutadà, sobretot infants i joves, ja que permet la classificació de la informació reportada i la reenvia de forma automàtica al Consell de l’Audiovisual de Catalunya, mantenint l’anonimat en el cas que l’usuari sigui menor d’edat.

Es tracta d’una eina pionera a Europa, on actualment no existeix cap aplicació mòbil específica en aquest àmbit per a la protecció de la infància i la joventut, inclosa dins un projecte de recerca més ampli anomenat MediaKids: aplicació per a mòbil per a la protecció de menors i joves davant de continguts lesius multimèdia .Aquest projecte s’emmarca al seu torn en el programa de recerca d’excel·lència RecerCaixa, que impulsen l’Associació Catalana d’Universitats Públiques i l’Obra Social ”la Caixa”, i que té com a objectiu augmentar i facilitar les possibilitats de participació i coresponsabilitat de la societat civil, sobretot dels menors i els joves, en la prevenció dels riscos que generen les TIC, així com fomentar una actitud crítica dels menors envers aquestes tecnologies. Aquest plantejament implica un canvi de paradigma davant els sistemes de control i regulació existents, que atorguen al menor un paper passiu i deixen aquesta funció preventiva i de denúncia a les mans dels pares, els educadors i els organismes competents.

El desenvolupament de l’aplicació ha comptat amb la col·laboració del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i de l’Observatori Europeu de la TV Infantil (OETI). També ha assistit a l’acte de presentació de l’app Hug Llàcer, coordinador pedagògic de l’Escola Ramon Fuster (Bellaterra) – Fundació Collserola, que ha participat en una acció educativa en l’entorn digital que l’IDT-UAB ha posat en marxa.
 
Funcionament
MediaKids ha estat dissenyada tenint en compte l’edat i els hàbits de consum multimèdia dels infants i els joves, i és molt fàcil d’utilitzar, ja que, a través d’un seguit de pantalles, es mostren diversos qüestionaris que permeten a l’usuari determinar el tipus de contingut reportat (programa, anunci publicitari, pel·lícula o videojoc) i el canal o plataforma des d’on s’ha vist (televisió, ràdio, Internet), per tal de facilitar el procés de categorització de la queixa o denúncia. A més, l’usuari també pot incorporar imatges que aportin més informació a la descripció dels fets, així com expressar la seva opinió, afegir algun comentari i fer suggeriments.

De moment, l’app deriva les queixes o denúncies que rep a les entitats següents: Consell Audiovisual Catalunya (CAC); Defensor de l’Audiència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; Ministeri d’Educació, Cultura i Esports (Secció Cinema i Audiovisuals), Autocontrol i sistema Pan European Game Information (PEGI) per a videojocs. Però es podria ampliar a altres entitats, com ara l’associació Protégeles o els cossos policials (Mossos d’Esquadra).

L’aplicació està disponible en català i castellà per a dispositius Android i se circumscriu a l’àmbit territorial català. Però es preveu disposar d’una versió per a iOS en breu, i els autors no descarten la possibilitat d’ampliar el seu ús a altres àmbits territorials de l’Estat.

Programa d’alfabetització digital a les escoles
Per fomentar l’actitud crítica dels menors d’edat, el projecte MediaKids ha posat en marxa una acció educativa pilot d’alfabetització digital dirigida a l’alumnat d’educació secundària obligatòria –prop de 1.000 alumnes- de tres centres educatius catalans que ha comptat amb el suport del CAC i d’experts i psicòlegs de l’OETI. Els centres participants han estat l’IES Damià Campeny de Mataró, l’Institut Jaume Balmes de Barcelona i l’Escola Ramon Fuster (Bellaterra) – Fundació Collserola.

Els resultats d’aquesta acció, i les conclusions que se’n deriven, es donaran a conèixer els pròxims mesos, un cop acabi el projecte.
 
Enllaços per descarregar l’aplicació
MediaKids en català
MediaKids en castellà