Un projecte comprovarà els efectes del la fruita seca sobre la qualitat de l'esperma

Fruits Secs
istockphoto ©BSANI

El treball, coordinat per la Universitat Rovira i Virgili i amb la participació delDepartament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia de la UAB, analitzarà al llarg de dos anys paràmetres moleculars de l’esperma com la inflamació i l’oxidació.

18/12/2015

Quantitat i qualitat. Aquests són els paràmetres que s’analitzen a l’estudi Fertinuts, un treball de recerca que ja ha començat i que es durà a terme durant els dos propers anys, tant a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i a la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV -que coordina el projecte amb la doctora Mònica Bulló com a investigadora principal-, com a la UAB. En total es necessiten 100 voluntaris d’entre 18 i 35 anys als que s’analitza l’esperma a l’inici de l’estudi i al final, quan hagin passat tres mesos consumint 60 grams diaris d’una barreja d’ametlles, avellanes i nous. Una part dels voluntaris consumiran fruita seca i l’altra no ho farà, per poder comprovar els efectes amb un grup control. El consum de fruita seca i el seguiment serà de 14 setmanes, que coincideix amb dos cicles espermàtics (cada cicle és de 42 dies).

Els paràmetres que s’avaluen durant l’estudi incorporen la vitalitat, la morfologia, la concentració i la quantitat d’espermatozous,  la fragmentació de l’ADN espermàtic i el perfil d’expressió de microRNAs als espermatozous, així com la seva  estabilitat cromosòmica, entre d’altres aspectes. Així doncs, s’estudiaran paràmetres que aniran més enllà de la quantitat, com ara la mobilitat, la concentració i possibles anomalies, i paràmetres moleculars vinculats amb processos d’inflamació i oxidació, que estan relacionats, també, amb la fertilitat. 

Els voluntaris faran el seguiment a la Facultat de Medicina de la URV, a Reus, o a la UAB, -depenent d’on hagin estat reclutats- mentre que els equips d’experts es desplaçaran a un lloc o a l’altre. Els investigadors de l’Àrea de Biologia Cel·lular de la UAB, dirigits pel professor del Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia Joan Blanco, tenen experiència en qualitat espermàtica, mentre que els de la Unitat de Nutrició Humana, en assajos clínics i en mecanismes moleculars com la inflamació i l’oxidació. En aquest tipus de treball ja hi ha algunes evidències relacionades amb  paràmetres moleculars i s’han fet estudis amb determinades fruites seques, com nous o festucs, però encara no s’ha fet una comprovació i un seguiment del consum diari d’una barreja de fruita seca sobre la fertilitat.

L’estudi està finançat per una convocatòria de l’INC (l’International Nut and Driet Fruit Council), una convocatòria internacional que busca projectes per analitzar l’efecte de la fruita seca sobre qualsevol aspecte de la salut.  El pressupost del projecte és de prop de 200.000 euros, la meitat dels quals estan finançats per l’INC i la resta els han de cofinançar els grups de recerca implicats.

En aquests  moments ha començat el treball de camp amb els primers voluntaris que han fet la primera visita a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i han començat a ingerir les fruites seques: nous, ametlles i avellanes, 60 grams al dia en total. Els voluntaris són persones que no consumeixin habitualment fruita seca. 

El total de projecte és de dos anys de durada, un any pel treball de camp i un altre per analitzar els resultats i per fer les anàlisis biomoleculars. En aquest temps busquen demostrar que un grup d’aliments, com la fruita seca, poden influir en la qualitat i la funció dels espermatozous i incrementar la fertilitat masculina.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies