Sala de premsa Premsa i mitjans

Un model pioner analitzarà com s'adapten cervell, ment i cos per a la maternitat

Óscar Vilarroya

Óscar Vilarroya ha estat guardonat amb un ajut Advanced Grant de l'ERC per desenvolupar el projecte científic BEMOTHER, un model integrador sobre les adaptacions per a la maternitat durant l'embaràs i el postpart. La subvenció, de prop de 2,5 milions d'euros, s’executarà en un període de 5 anys.

31/03/2020

Durant l'embaràs, el cervell de la dona es modifica per preparar-la davant dels reptes de la maternitat. El grup d'Óscar Vilarroya, investigador del Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal de la UAB, i adscrit a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), va ser el primer a descobrir que una xarxa d'àrees cerebrals experimenta canvis importants que duren al menys dos anys i estan involucrats en la forma en què la mare es relaciona amb el seu nadó. Mitjançant l'anàlisi d'imatges de ressonància magnètica, els investigadors van observar com en les dones que han viscut el seu primer embaràs es modifica la matèria gris en regions implicades en les relacions socials. Aquestes troballes es van publicar en diverses revistes de prestigi com Nature Neuroscience.

El descobriment d'aquestes adaptacions va obrir nous reptes científics que el grup d'Óscar Vilarroya s'ha proposat investigar en el marc del nou projecte "Becoming a mother: An Integrative model of the Adaptations for Motherhood during pregnancy and the postpartum period" (BEMOTHER), finançat amb un Advanced Grant de l'ERC. L'estudi comptarà amb la col·laboració de la Dra. Susanna Carmona, de la Fundació per a la investigació biomèdica de l'Hospital Gregorio Marañón (FIBHGM), i del Dr. Óscar Pozo, de l'IMIM.

El projecte pretén establir quan i com es reorganitza el cervell durant l'embaràs, identificar els mediadors hormonals que faciliten i dirigeixen aquesta reorganització, així com establir l'evolució de la conducta i la psicologia maternal (inclosa la relació amb el seu nadó) des del moment en que es queda embarassada fins a dos anys després del part. L'objectiu final és integrar totes les troballes per construir un model pioner sobre com es prepara el cervell, la ment i el cos d'una dona per afrontar els reptes de la maternitat.

"Els canvis cerebrals i psicològics experimentats per les dones que esdevenen mares és un tema que, sorprenentment, ha estat poc estudiat. El cervell femení i la maternitat s'han passat per alt a causa del biaix sexual en la ciència, i al fet que el desenvolupament de models multidisciplinaris d'adaptacions neurobiològiques humanes requereix una experiència establerta de grups amb metodologies molt diferents. Nosaltres ens proposem canviar aquest escenari", afirma el director de BEMOTHER, Óscar Vilarroya.

El nou projecte pot tenir un impacte important en diferents àrees de coneixement, com la recerca en la psicologia de la dona -estudiarà les adaptacions psicològiques en la dona durant l’embaràs-; la neurociència reproductiva -donarà llum sobre la regulació altament complexa de les adaptacions neurobiològiques per a la maternitat-; la plasticitat neuronal -ajudarà a explorar els efectes duradors de la reorganització induïda per l'embaràs en la plasticitat cerebral, d'utilitat per avançar en la comprensió dels processos de desenvolupament neurològic i neurodegeneratiu; la salut mental - el període del postpart és un dels moments en la vida d'una dona amb el major risc de diversos trastorns mentals-; i la psicologia del desenvolupament -investigarà l'impacte de les adaptacions durant l'embaràs sobre la relació entre mare i nadó-.

Advanced Grant

Els projectes Advanced Grant de l'European Research Council (ERC) estan destinats a científics d'alt nivell que estan ben establerts en les seves carreres i són líders en els seus camps. 185 científics d'alt nivell a Europa utilitzaran aquestes subvencions finançades per la Unió Europea, per un valor de 450 milions d'euros, per explorar les seves idees de recerca més innovadores i atrevides. En el cas del projecte BEMOTHER, la subvenció és de 2.465.131,25 euros per a un període de 5 anys.