Tres cursos MOOC de la UAB reben ajut econòmic de la Generalitat

09/01/2014
Els MOOCs de la UAB als quals la Generalitat de Catalunya concedirà els ajuts econòmics són "English for Teaching Purposes MOOC" (6.014 euros), "Creació d'un MOOC en Egiptologia per a la plataforma Coursera" (15.316 euros) i "Democràcia i decisions públiques. Una introducció a l'anàlisi de polítiques públiques" (13.365 euros).
És la primera vegada que la Generalitat destina ajuts a aquests cursos. Els beneficiaris són els 14 projectes presentats per la UB, UAB, UPC, UPF, UdL, UdG, UOCi la Fundació d'Investigació Sanitària Pere Virgili.
A més de les temàtiques que tracten els cursos triats de la UAB, la resta de cursos finançats tracten d'àmbits com farmacologia, emprenedoria, tecnologia de computadors o transplantaments, entre d'altres. Cada projecte ha rebut un import màxim de 16.000 euros.
Aquesta nova tipologia d'ajuts per al curs 2013-2014 està impulsada per la Secretaria d'Universitats i Recerca i gestionada per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).
Dins la plataforma Coursera
La UAB ofereix els MOOCs dins de la plataforma internacional Coursera. Aquesta modalitat de cursos massius i en línia es van començar a impartir a la UAB aquest curs amb una gran acceptació, amb més de 45.000 persones inscrites d’arreu del món, i s'espera que la xifra segueixi creixent. Com a dada comparativa, la UAB va tenir, el curs 2012-2013, un total de 42.860 estudiants presencials sumant totes les categories (grau, màster oficial, doctorat i formació continuada). La UAB és l’única universitat d’Espanya que participa a Coursera, la principal plataforma que ofereix aquest tipus de cursos.
Concretament, el curs "Pre-Calculus", sobre matemàtiques, ja s’ha impartit assolint els 17.816 alumnes inscrits; i el curs "Egiptologia" iniciat el 14 d'octubre, té 25.320 inscrits. Un tercer curs programat, sobre sistemes digitals, començarà el proper 16 de febrer i compta, de moment, amb 2.089 alumnes inscrits, xifres que s’espera que augmentin significativament d’aquí a l’inici del curs. Els cursos s’estan organitzant amb un alt grau de satisfacció tant per part dels estudiants com per part dels docents implicats.
"Pre-Calculus" ha estat un curs que permet adquirir les competències bàsiques del càlcul matemàtic (nombres complexes, polinomis, càlcul diferencial i integral i equacions diferencials) i ha estat impartit per Juan Jesús Donaire, professor del Departament de Matemàtiques. "Egiptología" tracta sobre la llengua, la història i la cultura de l'Egipte faraònic, i és impartit per Josep Cervelló i José Lull, professors del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana. I el curs "Digital systems - sistemes digitals: de les portes lògiques al processador" estarà dedicat als fonaments del disseny dels circuits digitals actuals, tot parant més atenció al sistema que a l’electrònica que el sustenta, i serà impartit, en anglès i castellà, pels professors Elena Valderrama, Jean Pierre Deschamps i Lluís Terés.
Pioners a l’Estat
La UAB és la primera universitat d’Espanya que ofereix cursos MOOC (Massive Online Open Courses) a escala internacional en un espai de gran prestigi: Coursera, plataforma de referència internacional de cursos en línia gratuïts, ha seleccionat els tres cursos de la UAB per ampliar la seva oferta.
Coursera es va iniciar l’abril de 2012 per iniciativa de dos professors de la Universitat de Standford (EUA) i ja compta amb 17 milions d’usuaris i una oferta de 440 cursos de pràcticament totes les àrees del coneixement. La prestigiosa plataforma selecciona els cursos només entre les millors universitats de cada país. Coursera ha anat ampliant el nombre d’institucions educatives que participen del projecte, que ja són més de cent.
Més informació: http://www.coursera.org/uab