Sala de premsa Premsa i mitjans

Sociòlegs d'arreu del món debaten sobre la relació entre política i religió

ISSRBCN'19. The Politics of Religion and Spirituality
La ISSR agrupa la majoria de científics socials del món que aborden temes relacionats amb les religions. Del 9 al 12 de juliol, tindrà lloc el seu 35è congrés mundial, que està coorganitzat pel grup ISOR de la UAB i que es centrarà en la relació entre política i espiritualitat.

05/07/2019

El grup Investigacions en Sociologia de la Religió (ISOR) de la UAB organitza, juntament amb el Grup de Recerca sobre Exclusió i Controls Socials (GRECS) de la UB, el 35è congrés mundial de la International Society for the Sociology of Religion, que tindrà lloc del 9 al 12 de juliol sota el título "The Politics of Religion and Spirituality". Aplegarà més de 500 investigadors procedents d'universitats d'arreu del món i es desenvoluparà a la ciutat de Barcelona, concretament al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i a la Facultat de Geografia i Història de la UB.

El congrés abordarà els grans reptes socials i polítics que afronten les societats actuals en l'àmbit de la religió i la espiritualitat i comptarà amb les intervencions, a les sessions plenàries, d'alguns dels experts més destacats en aquest àmbit acadèmic. Pel que fa a la relació entre la política i la religió, pronunciaran sengles conferències Effie Fokas, investigadora de l'Hellenic Foundation for European and Foreign Policy i de la London School of Economics (qui parlarà sobre l'impacte en l'àmbit religiós del Tribunal Europeu de Drets Humans) i Joan Marc Vaggione, investigador del Consell Nacional de Recerques Científiques i Tècniques d'Argentina (qui tractarà sobre l'activisme religiós a l'Amèrica Llatina).

D'altra banda, sobre el tema de l'emergència de noves formes de discriminació, parlarà Nadia Fadil, investigadora de la Universitat de Lovaina (Bèlgica), qui ha analitzat l'impacte de les polítiques de seguretat sobre la població musulmana a Bélgica y, en general, a Europa. A més, el dia 10, hi haurà una taula rodona sobre la islamofòbia amb experts de la UB, la UAB, la Universitat de Granada i l'Ajuntament de Barcelona, i diverses sessions paral·leles tractaran temes com la relació entre la qüestió de gènere i la religió o el vincle entre les noves espiritualitats i l'ecologisme.

Aquest congrés està organitzat localment de manera conjunta entre els grups de recerca ISOR-UAB (especialitzat en la recerca sobre religions, identitats i gestió pública de la diversitat) i GRECS-UB (centrat especialment en l'antropologia cultural, urbana i religiosa), dirigits respectivament per la professora Maria del Mar Griera i el catedràtic Manuel Delgado. La International Society for the Sociology of Religion (ISSR) és l'organització internacional que agrupa la majoria de científics socials que aborden temes relacionats amb les religions: l'emergència d'una nova pluralitat religiosa, l'increment de les discriminacions per motius religiosos com l'antisemitisme i la islamofòbia o la visibilitat de noves espiritualitats i moviments religiosos.

El congrés compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, de la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat, del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, de l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), de l'Associació Catalana de Sociologia (ACS-IEC) i de la Facultat de Comunicació de la Universitat Ramon Llull.

Més informació: ISSRBCN'19. The Politics of Religion and Spirituality