Setmana de les Migracions i els Drets Humans

Del 6 al 10 de maig, Setmana de les Migracions i els Drets Humans a la UAB

Durant la setmana del 6 al 10 de maig així com el dia 16 de maig, s’organitzaran diferents activitats pel campus amb l’objectiu de donar una major visibilitat a les problemàtiques relacionades amb les migracions i els drets humans des d’un abordatge profund i crític. L’accés és lliure per a totes les activitats organitzades.  

03/05/2019

La UAB celebra, del 6 al 10 de maig, la Setmana de les Migracions i els Drets Humans. Es tracta d’una setmana temàtica amb activitats de formació, sensibilització i mobilització entorn als temes de desplaçaments forçosos, vulneracions del dret a migrar i cercar refugi, acollida, polítiques migratòries, fronteres, racisme institucional i autoorganització migrant.
L’objectiu de la setmana és generar sinèrgies entre els diferents agents de la UAB que treballen en aquest àmbit, de generar espais de participació per a entitats i col·lectius, i de donar una major visibilitat a les problemàtiques relacionades amb les migracions i els drets humans des d’un abordatge profund i crític.

Dilluns 6 de maig
La jornada començarà el dilluns, 6 de maig,  a les 13h amb la projecció de l’últim documental del cicle de Cinema ‘No direction Home’, organitzat per la Fundació Autònoma Solidària. El documental projectat serà ‘Blessy’, produït per CàmeresiAcció i la Ròtula. Blessy és una dona de 35 anys que ha viscut una situació de tràfic de persones. El documental explica la vida de Blessy i com aquesta podria ser la de moltes altres dones. El tràfic d'éssers humans, també anomenat esclavitud moderna, és un delicte que suposa una greu violació de Drets Humans i una manifestació de violència de gènere, que té lloc aquí a les nostres ciutats. La projecció comptarà també amb un debat postprojecció per part dels col·lectius audiovisuals del documental  i professionals de l’entitat que acompanya les supervivents de tràfic: Sicar.cat. L’emissió es farà a la Sala de Cinema UAB i l’entrada és gratuïta fins a completar el límit de la sala.
 
Dimarts 7 de maig
El dia següent, dimarts 7 de maig, a les 11h, tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Dones Refugiades de Palestina: 7 dècades de resiliència i dignitat”, a càrrec de la Vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat, Sara Moreno i el professor Hesham Abu-Sharar, de la Facultat de Traducció i Interpretació. A continuació es durà a terme una visita guiada per part d’UNRWA Catalunya, entitat organitzadora. L’exposició es podrà visitar durant tota la setmana al jardí japonès de la Facultat de Traducció i Interpretació.

A la mateixa facultat, a les 12h, es projectarà el documental ‘3000 nits’ de Mai Masri i comptarà amb un debat posterior amb Hannan Abu Ghosh activista palestina i responsable de Gènere dels Health Work Committees –grups organitzats que proporcionen serveis sanitaris a la població palestina–. El film explica la història d’una jove mestra a una escola palestina, que dona llum al seu fill a una presó israeliana, on ha de lluitar per protegir-lo, sobreviure i mantenir l’esperança. L’acte està organitzat per l’Escola de Cultura de Pau, Hèlia i Sodepau.

Dimecres 8 de maig
El dimecres 8 de maig, s’abordaran temes vinculats a la situació de la Frontera Sud espanyola, i les vulneracions de drets que s’estan duent a terme en aquest espai.
A les 16h, a l’Aula 7 de la Facultat de Dret, tindrà lloc la jornada “No dejes a nadie atrás: Derechos Humanos en la frontera y Ciudadanía Global” organitzada conjuntament amb el comitè espanyol de l’ACNUR, amb participació d’Irídia, CCAR, CIDON, i altres professionals especialitzades.
 
Dijous 16 de maig
Les activitats que estaven programades pel dia 9 de maig s'aplacen al dia 16 en motiu de la convocatòria de vaga del dia 9. Per tant, finalment el dijous 16 de maig se celebrarà l’acte central de la Setmana de les Migracions i els Drets Humans a la UAB, amb activitats durant tot el dia a la Plaça Cívica:


Activitats durant tota la setmana
Del 6 al 10 de maig, durant tota la Setmana de les Migracions i els Drets Humans a la UAB, s’organitzaran diferents exposicions: La Setmana de les Migracions i els Drets Humans forma part del Programa Acollida de la Fundació Autònoma Solidària, amb la col·laboració de Dinamització Comunitària, Cultura en Viu i la participació de grups de recerca, entitats especialitzades i col·lectius per la defensa dels drets de persones migrades, desplaçades i refugiades.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies