Reconeixen un projecte que implica pacients expertes amb VIH en la docència

Maria Feijóo

Un projecte docent de la Facultat de Medicina ha estat reconegut com un dels 50 millors que reben ajuts de l'empresa Gilead. Està liderat per la professora Maria Feijóo, del Departament d'Infermeria, i consisteix en implicar persones que viuen amb VIH en la docència al Grau en Infermeria de la UAB.

11/07/2019

El projecte Cures de, per i per a les persones que viuen amb VIH, elaborat per Maria Feijóo Cid, professora del Departament d'Infermeria de la UAB, ha estat seleccionat per un comitè d'experts independents com un dels 50 millors projectes entre els més de 250 finançats per l'empresa Gilead a través de les seves beques Community Grants & Donations Program.

A través d'aquest projecte, dones que viuen amb VIH, pacients expertes, han participat activament en el disseny i implementació de cinc tallers inclosos en l'assignatura d'infermeria i antropologia de la medicina del quart curs del Grau en Infermeria. Es tracta d'un projecte innovador que ha estat elaborat, dissenyat i avaluat conjuntament amb una de les pacients expertes, María José Vázquez Naveira.

El projecte vol afavorir un aprenentatge participatiu basat en la incorporació de pacients en la docència universitària, a més de fomentar una reflexió crítica sobre la desigualtat de poder subjacent en la relació terapèutica entre el professional sanitari i el pacient, així com estimular actituds i comportaments de respecte i solidaritat cap als sabers dels pacients.

En els tallers, les pacients expertes han compartit el seu coneixement basat en l'experiència personal i l'han contraposat amb el saber científic de les estudiants d'infermeria, les quals, havien llegit prèviament diversos articles associats als temes específics de cada taller. La iniciativa ha estat valorada positivament per l'alumnat i ha estat avaluada tot tenint en compte el seu potencial de canvi de l'orientació de la cura, és a dir, si fomenta cures centrades en la persona i si millora coneixements, actituds i pràctiques cap a les persones que viuen amb VIH.

 

Notícies relacionades

AnnaEspinal

Ens ha deixat l'Anna Espinal, PAS i PDI de la UAB

Ens ha deixat l'Anna Espinal Berenguer, PAS del Servei d'Estadística Aplicada i professora associada al Departament de Matemàtiques. Feia gairebé 30 anys que treballava a la UAB, desenvolupant tasques de suport a la recerca i docència.

DavidGarciaDorado

Mor el professor de Medicina, David García-Dorado

Ens ha deixat el catedràtic del Departament de Medicina de la UAB, David García-Dorado García. Era cap del servei de cardiologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron i del grup de recerca en malalties cardiovasculars.

Totes les notícies