Sala de premsa Premsa i mitjans

Raül Andero, nou professor d'investigació ICREA a l’INc-UAB

Raül Andero, nou investigador ICREA

El neurocientífic i psicobiòleg Raül Andero de l'INc-UAB ha estat guardonat amb una distinció sènior de professor d'investigació concedida per la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA).

04/12/2020

L'investigador de l'Institut de Neurociències (INc-UAB) i professor associat del Departament de Psicobiologia i de Metodologia de les Ciències de la Salut Raül Andero ha estat guardonat amb una distinció sènior de professor d'investigació concedida per la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). La distinció ICREA Sènior pretén impulsar i desenvolupar la recerca i el coneixement científic, humanístic i tecnològic en benefici de la societat. Andero ha estat distingit per la seva recerca d'excel·lència en l'àmbit de Ciències Socials i del Comportament.

Raül Andero és un neurocientífic especialitzat en l’estudi del comportament. Concretament, estudia els trastorns mentals que poden aparèixer després d’un esdeveniment estressant, degut a alteracions en la memòria de la por. El seu objectiu és entendre els mecanismes moleculars implicats i les diferències sexuals que existeixen en aquests circuits, per tal de desenvolupar tractaments eficaços per a l’ansietat i trastorns basats en la por, com ara el trastorn per estrès posttraumàtic, el trastorn de pànic o les fòbies específiques.

Andero va obtenir el seu doctorat en Neurociències a la UAB, estudiant estrès i memòria en models animals. Més tard es va incorporar al laboratori del doctor Ressler, a la Universitat d’Emory als EUA i, posteriorment, a la Harvard Medical School, on va combinar estudis amb pacients psiquiàtrics i models animals de memòria de la por. Des del 2016 dirigeix el laboratori Translational mechanisms of fear memory, a l’INc, com a investigador Ramón y Cajal i, a partir de 2021, com a professor d’investigació ICREA.

Actualment, Raül Andero coordina el projecte ERA-NET NEURON H2020 Translational Biomarkers of Traumatic Stress, que inclou la Universitat de Harvard, la Universitat de Göttingen, l’École polytechnique fédérale de Lausanne i la Fundació Parc Taulí. L’objectiu del projecte és fer un estudi traslacional, que inclogui models animals i estudis amb pacients sobre el trastorn d’estrès posttraumàtic.