Publiquen l'estudi més complet de traduccions del llatí a l'hebreu

03/12/2013
Si bé és cert que la filosofia i la ciència jueva medieval a l’Europa cristiana es basaven en gran mesura en textos àrabs, la importància de l’aportació de la cultura cristiana al pensament hebreu és considerable. Així ho demostra aquest treball, clau per entendre la història del pensament filosòfic i científic medieval en hebreu, llatí i àrab i les vicissituds de les relacions judeocristianes.
Al llarg de més de 1.000 pàgines, els dos volums de Latin-into-Hebrew redrecen el balanç històric. Alexander Fidora, els professors Harvey Hames (Universitat Ben Gurion) i Yossef Schwartz (Universitat de Tel Aviv), ambdós col·laboradors de Fidora a la UAB durant els dos anys de realització del treball, i altres especialistes presenten i analitzen les diverses fases de traduccions del llatí a l’hebreu, destacant el paper singular de les traduccions de la literatura mèdica i filosòfica llatina.
La publicació, realitzada amb el suport del European Research Council, comprèn dos volums. El primer, Studies, ofereix 18 anàlisis crítiques dels autors. El segon, Texts in Contexts, inclou edicions de textos inèdits de traduccions medievals del llatí a l’hebreu, com ara el De anima d’Albert Magne.
Expert en la filosofia medieval hispànica
El coordinador del treball, Alexander Fidora, és un dels experts mundials en l’estudi de les dimensions interreligioses de la filosofia medieval hispànica, particularment dels contactes culturals entre el Judaisme, el Cristianisme i l’Islam.
Nascut en 1975 en Offenbach (Alemanya), va estudiar filosofia a la Universitat de Frankfurt i la UAB. Va obtenir el seu doctorat en 2003 a la Universitat de Frankfurt. En 2006 va començar com a professor ICREA, en el Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana de la UAB, on també és sotsdirector de l'Institut d'Estudis Medievals. Ha estat professor visitant a la Universitat de Saint Louis, la Universitat Panamericana en la Ciutat de Mèxic, la Universitat d’Erlangen-Nuremberg i la Universitat de Pennsylvania. El seu treball ha estat distingit amb el "Premi Internacional Catalunya" (2011) i el "Premi Samuel Toledano" (2012). Fidora és membre de la junta directiva de la Societat Internacional de Filosofia Medieval (SIEPM) i codirector de la Societat Espanyola de Filosofia Medieval (SOFIME).
Referència de l'estudi: A. Fidora, R. Fontaine, G. Freudenthal, H. Hames i Y. Schwartz (eds.), Latin-into-Hebrew: Texts and Studies, 2 vols.,Leiden/Boston: Brill, 2013.