Sala de premsa Premsa i mitjans

"Per treure bones notes, és crucial ser constant en l'esforç i la dedicació"

EstudiantsMillorsNotes2020

Martí Solà Bertran ha obtingut la nota d'accés a la universitat més alta de tots els estudiants que enguany iniciaran els seus estudis a la UAB, amb un 13,960; procedent d'un institut del barri de Poblenou, l'IES Front Marítim, des de ben petit s'ha sentit atret pels jocs que plantejaven problemes de càlcul o lògica. La Karla Martínez Añón, que procedeix del Colegio San Fernando, a Avilés (Astúries), ha estat la noia que ha entrat a la UAB amb la nota més alta, 13,900: cursarà Bioquímica, donat que confessa que sempre s'ha sentit atreta pel món cel.lular.

12/08/2020

Martí: "De moment la física teòrica, i en particular la quàntica, és el que em crida més l'atenció".

 

Karla: "M'encantaria poder contribuir a l'avanç en el coneixement, diagnòstic i tractament de malalties genètiques".

-Com ho has fet per aconseguir obtenir aquesta nota tan alta? Durant el Batxillerat, quina metodologia d'estudi has seguit? I per preparar-te per a la selectivitat? 
 
Martí: Això es fa difícil de dir.  A l'hora d'estudiar no segueixo una metodologia determinada, si més no que jo en sigui conscient. Jo més aviat crec que la clau consisteix a trobar el mètode o el sistema que millor et vagi o que més s'adeqüi al teu tarannà. També és crucial ser constant en l'esforç i la dedicació, durant tot el batxillerat, i sense cap mena de dubte, durant els mesos previs als exàmens de la selectivitat. D'alguna manera, el batxillerat és com una cursa de fons, i la selectivitat tan sols és l'esprint final.
 
Karla: Des del meu punt de vista, no crec que hagi fet res especial per obtenir aquesta nota. Des de petita sempre he estat una persona molt constant i organitzada. Així que, tot i la dificultat, l'esforç i les hores necessàries per cursar batxiller, especialment en segon, ho he sabut compaginar-perfectament amb les meves altres activitats i aficions, així com amb l'estranya situació de desconcert que hem tingut aquest any. Pel que crec, que el que més m'ha ajudat per aconseguir aquesta nota, ha estat continuar estudiant encara que ja no tingués ni ganes ni forces per fer-ho i les condicions fossin el més adverses possibles.
 
-Des de quan tenies intenció d'estudiar aquesta carrera? 
 
Martí: És una idea que em ronda pel cap des que vaig començar la secundària, però no ha estat fins aquests darrers dos anys de batxillerat que no ho he tingut més clar. A mi sempre m'han agradat ambdues matèries -la Física i les Matemàtiques- encara que mai m'he pogut acabar d'inclinar per cap de les dues. Per això el doble grau semblava l'opció ideal. A més, des de ben petit m'han atret els jocs que plantejaven problemes de càlcul o de lògica.
 
Karla: Quan era petita sempre vaig voler ser arquitecta, encara que conforme vaig anar creixent vaig anar descobrint la meva passió cap a la química i especialment la biologia. No obstant això, no va ser fins fa dos anys que vaig descobrir que el que de veritat m'apassionava era la bioquímica, ja que aquesta inclou el que més m'agrada de les dues disciplines.
 
-Què t'ha motivat a aquests estudis i a aquest àmbit del coneixement?
 
Martí: El meu interès per la física i les matemàtiques ha anat in crescendo amb el pas dels anys, a mesura que anava descobrint les disciplines amb més profunditat. Jo sempre he tingut el que es podria dir una "ment inquisitiva": m'agrada que em formulin qüestions difícils de resoldre, que m'hi hagi d'esmerçar, que em facin trencar-me el cap. I penso que és això precisament en el que consisteixen la física i les matemàtiques. Cadascuna ho enfoca des d'una perspectiva lleugerament diferent però en essència indueixen el mateix mecanisme de raonament.
 
Karla: La primera vegada que vaig fer una mica de bioquímica com a tal va ser el primer trimestre de primer de batxiller i des de gairebé la primera classe vaig saber que això era el que m'agradava. Sempre m'havia atret molt el món cel·lular i va ser gràcies a aquesta disciplina que vaig descobrir que investigant i entenent més sobre aquest camp es podien obtenir millores abismals en la vida de tots. Això va ser sens dubte el que més em va cridar l'atenció de la bioquímica.
 
-Què esperes que t'aporti la teva estada a la universitat, tant a nivell docent com a nivell personal? 
 
Martí: Espero que la universitat m'aporti un aprenentatge en tots els nivells possibles. Vaig a l'Autònoma disposat a aprendre molt i a gaudir-ho molt també. Fins ara he estudiat coses que em podien agradar més o menys, però ara és quan començaré a fer allò que m'agrada de debò. Evidentment la universitat suposa un canvi important respecte a la rutina que jo duia a l'institut i desitjo que les noves experiències puguin ajudar-me a formar-me com a persona per tal d'encarar el món de la millor manera possible.
 
Karla: En el pla docent crec que el prestigi i el reconeixement de la UAB parlen per si sols en la qualitat de l'ensenyament que imparteixen. A nivell personal, estic molt contenta de tenir l'oportunitat de viure aquests propers anys vitals per al meu desenvolupament com a persona en una ciutat tan oberta i cosmopolita com és Barcelona, cosa que sens dubte m'ajudarà a convertir-me en una dona encara més forta i independent. Sé que serà un repte però estic encantada de poder afrontar-lo.
 
-Per què vas triar la UAB per estudiar-hi? Què és el que et va agradar o el que et va motivar d'aquesta universitat?
 
Martí: Per al grau que cursaré jo, sabia que la UAB era la més ben valorada del meu entorn més proper, és a dir, Barcelona i Catalunya. A banda d'això, l'estiu passat vaig fer un campus a la UAB que em va permetre conèixer de prop la universitat. Les facultats i l'ambient al campus universitari em van semblar genials i això també ha sigut un factor decisiu. 
 
Karla:  El principal motiu pel que vaig triar la UAB és perquè el meu germà va a començar aquest any el seu doctorat de biomatemátiques aquí. Així que va ser ell el que em va parlar d'aquesta universitat i de les àmplies opcions que m'ofereix, no només a l'hora dels meus estudis, sinó en un futur en la investigació en tot allò relacionat amb el meu camp. Pel que, tot i les dificultats que pugui tenir amb el català, tot i que saber parlar està sent el meu propòsit aquest estiu, vaig saber que aquesta era la universitat en què havia d'estudiar.
 
-A què et voldries dedicar en un futur, a nivell professional? 
 
Martí: La meva aspiració és treballar en recerca d'algun tipus. De moment la física teòrica, i en particular la quàntica, és el que em crida més l'atenció. Qui sap, però, si al final m'acabaré dedicant a alguna altra cosa. Espero que la carrera m'obri portes a nous camps i noves idees i que m'ajudi precisament a clarificar el meu futur professional.
 
Karla:  Jo crec que com gairebé tota bioquímica, voldria dedicar-me a la investigació. Concretament m'encantaria poder contribuir a l'avanç en el coneixement, diagnòstic i tractament de malalties genètiques. Encara que hi ha altres camps com l'oncologia o la virologia en els quals també m'agradaria treballar.
 
-A part d'estudiar, quines aficions tens? (esports, idiomes, llibres, música,..)
 
Martí: Durant aquest curs he jugat a basquetbol i he anat a una acadèmia d'anglès. Part del meu temps lliure també el dedico a la música, ja que toco el violí i he fet classes en una escola. A banda de produir música també m'agrada molt escoltar-la. A més a més, m'agrada llegir i mirar sèries.
 
Karla: Igual sona una mica a tòpic, però l'esport juntament amb la música són les meves dues grans aficions i la meva manera d'evadir-me de tot i relaxar-me. A més, totes les nits em veig un episodi d'alguna sèrie i llegeixo una mica abans de dormir. Els idiomes també són part del meu dia a dia, a part de parlar anglès, estudio des de fa quatre anys alemany. I per descomptat són les meves amigues i sortir amb elles de festa.
 
-Ens podries recomanar algun llibre i/o sèrie de televisió que t'hagin agradat especialment? 
 
Martí: L'últim llibre que he llegit és Atrapa la Llebre, de Lana Bastasic. Tracta sobre una noia de Bòsnia que retorna al seu país natal per ajudar una amiga de la infantesa a retrobar-se amb el seu germà desaparegut. Molt recomanable. També recomano El Conte de la Serventa (The Handmaid's Tale, en anglès), tant el llibre original com l'adaptació en forma de sèrie.
 
Karla: La veritat és que sóc una mica una fanàtica de les sèries i sempre que tinc temps em veig un episodi d'alguna sèrie, així que m'he vist moltíssimes com poden ser "Les noies del cable", "Vikings", "La casa de paper "," Narcos "o" Anne with an e ". No obstant això, de totes elles especialment recomano la de "Genius". Aquesta sèrie està dividida en dues temporades i en cadascuna d'elles es narra la vida d'algun dels grans genis de el segle XX. La primera temporada i la meva preferida tracta sobre l'increïble físic Albert Einstein mentre que la segona explica la vida d'el magnífic pintor Pablo Picasso.