Sala de premsa Premsa i mitjans

Nou projecte europeu: una plataforma digital per crear xarxes socials

La UAB participa al projecte europeu Helios
Un equip de recerca de la UAB, liderat per la professora Pilar Orero, participa al projecte europeu Helios (A Context-aware Distributed Social Networking Framework), que té com objectiu crear una plataforma digital de codi obert que permeti als ciutadans crear les seves pròpies xarxes i serveis de social media.

06/02/2019

L’equip de recerca descriu el concepte d’aquest projecte com un “Facebook sense Facebook”, per apoderar els ciutadans amb un alt nivell de confiança i control en els serveis i plataformes de xarxes socials digitals.
 
La nova eina, que es desenvoluparà durant els propers tres anys, pretén superar la intervenció d’un intermediari que controli quina informació es dona, quan, com i amb qui es comparteix. “Les plataformes actuals es centren en la distribució de contingut, no en afavorir relacions importants basades en el control dels usuaris i la confiança entre ells”, explica l’equip de recerca que participa en el projecte i que s’ha reunit recentment a Helsinki (Finlàndia) per posar en marxa el projecte.
 
Helios crearà una plataforma social media descentralitzada, basada en la dinàmica natural de les comunicacions humanes en tres dimensions: contextual, espacial i temporal. Desenvolupada en Android OS, funcionarà com una extensió dels dispositius mòbils, proporcionant funcionalitats com una xarxa entre iguals (P2P) i de fàcil aplicació per a tercers desenvolupadors. La nova plataforma serà modular, extensible i amb codi obert, el que permetrà el desenvolupament de software basat en la col·laboració.
 
Comunicacions basades en la confiança

L’equip d’Helios introduirà conceptes innovadors per a la gestió i creació de interaccions socials en la seva proposta, que permetran:

- Donar suport a la gestió i creació de gràfics socials dins del context de proximitat de l’usuari.

- Proporcionar la informació sobre els requisits que han de complir un disseny basat en la confiança dels usuaris, com ara la descentralització i la creació i compartició de continguts.

- Assegurar el màxim nivell de privacitat, acomplint tots els requisits ètics i legals.

El concepte serà validat en entorns oberts i tancats amb ciutadans en diferents contexts i països.
 
La participació de la UAB en el projecte Helios, que està finançat pel programa H2020, està formada per un equip multidisciplinari, integrat per Pilar Orero, Pau Pamplona i Estel·la Oncins, del Departament de Traducció i Interpretació i d’Estudis de l’Àsia Oriental, amb la col·laboració d’Olga Soler-Vilageliu, del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l’Educació.
 
En total, hi participen 15 institucions i empreses: la UAB, l’Escola Massana, ATOS, Worldline, Technical Research Centre of Finland (VTT), Centre for Research and Technology Hellas (CERTH) / Information Technologies Institute (ITI), Grassroots Arts and Research (GRA), Istituto Superiore Mario Boella (ISMB), Nagoon AB (NG), Swiss TXT AG (STXT), Trinity College Dublin (TCD), University of Pisa (UNIPI), Universitat Politècnica de València (UPV), Universität Passau (UP) i University of Helsinki (UH).

Més informació: Projecte Helios