Mig segle del Pla d'Estabilització de l'economia espanyola

19/01/2010
Just abans de l'inici de la Jornada, a les 10 hores, es retrà un homenatge a l'economista Joan Sardà Dexeus, en el centenari del seu naixement (1910-1995). Sardà Dexeus va impulsar la creació de la Facultat d'Economia i Empresa de la UAB i està considerat com el principal inspirador del Pla d'Estabilització de l'economia espanyola. La glossa del doctor Sardà anirà a càrrec d'Antoni Serra Ramoneda, catedràtic emèrit de la UAB.
La jornada sobre el Pla d'estabilització (PE) la obrirà el catedràtic de la Universidad Complutense de Madrid, Manuel Varela Parache, que parlarà dels 'Objectius, estratègia i resultats del PE'; els economistes Ugo Sacchetti i Leo van Houtven, representants del Fons Monetari Internacional en la negociació del PE, tractaran sobre 'La Visió del FMI'; finalment, a les 13,00 hores, l'historiador i catedràtic de la Universitat de Barcelona, Jordi Nadal Oller, oferirà 'La Visió de l'Historiador sobre el PE'. Tot seguit hi haurà un col·loqui i la cloenda, que anirà a càrrec de Joan Montllor, degà de la Facultat d'Economia i Empresa.
Donat que a mitjan dels anys cinquanta del segle passat el model autàrquic de l'economia espanyola s'havia esgotat, era imprescindible, per poder modernitzar el país, canviar el model econòmic: calia "estabilitzar", "liberalitzar" i "desenvolupar de manera sostenible" l'economia espanyola. Aquests van ser els objectius del Pla d'Estabilització del 1959. El Pla formava part d'un corrent de reformes estructurals dutes a terme a Europa després de la Segona Guerra Mundial amb l'objectiu d'implantar "economies de mercat". El Pla va establir les bases per a un creixement sostenible de l'economia espanyola i la seva progressiva integració a Europa. Es pot afirmar que el Pla va seguir una estratègia econòmica innovadora que va salvar el país, dins d'aquell ordre polític tancat i caduc.