Sala de premsa Premsa i mitjans

M. Dolors García Ramón rep dos importants premis acadèmics

Dolors Garcia Ramon
La professora emèrita del Departament de Geografia M. Dolors García Ramón ha estat distingida amb el Prix Vautrin-Lud, el "premi Nobel" de la Geografia, i amb el IGU Lauréat d'Honneur de la Unió Geografica Internacional.

06/05/2016

Maria Dolors García Ramón, professora emèrita del Departament de Geografia ha estat guardonada amb el premi Prix Vautrin-Lud 2016, considerat com el "premi Nobel" de la Geografia. El premi, creat el 1991 per distingir les carreres més destacades en aquesta àrea, serà lliurat durant el Festival Internacional de Geografia de Saint-Dié-des-Vosges (França), a inicis del proper mes d'octubre.

D'altra banda, la Unió Geogràfica Internacional (IGU) ha guardonat la investigadora amb el IGU Lauréat d’Honneur. El premi es va establir el 1976 per tal de reconèixer les persones que han aconseguit una distinció particular o que han prestat un servei destacat en la IGU, o en la recerca internacional sobre geografia o medi ambient. Altres destacats investigadors, com Peter Haggett i Paul Claval l'han rebut en el passat. El premi serà lliurat durant el 33 International Geographical Congress IGC 2016 que tindrà lloc a Pequín (Xina) entre els dies 21 i 25 d'agost. García Ramón rep el premi per la seva destacada contribució a la geografia de gènere, així com a la lingüística avançada i la diversitat cultural en la construcció i difusió del coneixement.

M. Dolors García Ramón és Màster en Geografia (Universitat de Berkeley, 1970) i ​​Doctora en Geografia (Universitat de Barcelona, ​​1975). Des de 1983 és catedràtica de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha estat professora i investigadora visitant en prestigioses universitats internacionals (Clark, 1975; Arizona, 1988-89; Cornell, 1992, Buenos Aires, 1995; LSE, 1997; Durham 2000; CUNY, 2000). Des de setembre de 2014 és catedràtica emèrita a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Ha estat la impulsora i directora (1981-1996) de la revista Documents d'Anàlisi Geogràfica (UAB), i actualment està en el Consell de Redacció de nombroses revistes espanyoles i estrangeres de geografia o ciències socials. Ha estat la secretària i membre fundadora de la comissió "Gender and Geography" de la Unió Geogràfica Internacional, presidenta de la Societat Catalana de Geografia i membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans. Ha rebut diversos premis: Narcís Monturiol (Generalitat de Catalunya 2003), Jan Monk Award de l'Associació de Geògrafs Americans (Boston, 2008), Premi Internacional Geocrítica (2011) i el Reconeixement de Trajectòria per l'Observatori de la Igualtat (UAB, 2012). Ha dirigit nombrosos projectes de recerca nacionals i inernacionals i ha estat la fundadora i directora del Grup de Recerca Geografia i Gènere de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Ha publicat en castellà, català i anglès diversos llibres i una trentena de capítols de llibre. Té gairebé un centenar d'articles en revistes espanyoles, franceses, argentines, angleses, italianes i nord-americanes sobre geografia i gènere, geografia rural, espais públics urbans, narratives de viatgeres i representacions del colonialisme i història de la geografia. Ha coeditat recentment (2015, amb Maria Prats i Anna Ortiz) un llibre sobre Espais públics, gènere i diversitat: Geografies per a unes ciutats inclusives.