Sala de premsa Premsa i mitjans

Lluitar contra el dolor crònic, nou projecte amb participació de la UAB

Nou projecte per lluitar contra el dolor crònic
"QSPainRelief: Effective combinational treatment of chronic pain in individual patients by an innovative quantitative systems pharmacology pain relief approach" pretén identificar noves combinacions de fàrmacs per tractar més eficaçment i amb menys efectes secundaris el dolor crònic, que afecta gairebé 20 de cada 100 europeus. Per part de la UAB hi participa Jesús Giraldo, investigador de l'Institut de Neurociències i del Departament de Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia i de Medicina Preventiva i Salut Pública.

24/02/2020

El dolor crònic és molt limitant tan físicament com emocionalment i les persones afectades carreguen, a més, amb un estigma social, en no ser visible moltes vegades. A Europa, un 20% dels ciutadans el pateixen i en més proporció les dones que els homes. Fins a un 60% dels afectats no experimenten suficient alleujament amb els analgèsics tradicionals, que alhora poden comportar efectes adversos. En contrast, les teràpies combinades actuen de manera més efectiva sobre el sistema nerviós central, són més prometedores i poden comportar un equilibri millor i més saludable entre els beneficis terapèutics i els efectes perjudicials.

El projecte “QSPainRelief: Effective combinational treatment of chronic pain in individual patients by an innovative quantitative systems pharmacology pain relief approach” té com a objectiu millorar el problema del dolor crònic mitjançant la identificació de noves combinacions de fàrmacs, que s'espera que produeixin un augment de l'eficàcia analgèsica i una disminució dels efectes secundaris, per tal de millorar la qualitat de vida dels pacients. Utilitzarà per això la farmacologia quantitativa de sistemes i la modelització computacional per identificar les millors combinacions, que seran validades en models animals i estudis clínics.

Altres objectius del projecte son aprofundir en el coneixement científic dels mecanismes fisiològics que rauen en la patofisiologia del dolor crònic; entendre millor la influència de les diferències individuals -edat, sexe, gènere, predisposició genètica, etc.- i millorar la comunicació amb les organitzacions científiques, mèdiques i socials per tal de reduir l’estigmatització de les persones afectades.

Liderat per la Universitat de Leiden (Països Baixos), el projecte és una col·laboració entre 10 institucions de recerca de 6 països, entre les quals la UAB, amb el professor Jesús Giraldo com a director d’un dels grups de treball. Dotat amb 6 milions d'euros, es durà a terme durant els propers cinc anys.