Sala de premsa Premsa i mitjans

Les jornades sobre pràctiques i feina a la UE copsen l'interès de l'alumnat

jornades per donar a conèixer les oportunitats de pràctiques i de feina a Europa
Més d’un centenar d’estudiants i titulats de la Universitat han participat a les Jornades “Polítiques, eines i territoris de la UE per a l’ocupació”, que s’han organitzat per donar-los a conèixer les oportunitats de pràctiques i de carrera professional que ofereix Europa.

08/02/2017

Les Jornades, celebrades els dies 15 i 16 a la Facultat de Ciències de la Comunicació, han copsat l’interès de l'alumnat, que han pogut conèixer l’oferta que hi ha per fer pràctiques o desenvolupar la seva carrera professional a Europa. Els estudiants hi han jugat un paper molt actiu, dialogant amb els representants de les diverses institucions que han intervingut com a ponents i interpel·lant-los sobre diferents aspectes, per ampliar els seus coneixements i aclarir els seus dubtes.

Les Jornades van ser inaugurades per la vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat, Sara Moreno, qui va assenyalar la voluntat de la Universitat de potenciar tots els aspectes relacionats amb l’ocupabilitat dels seus graduats i titulats i en acompanyar-los en el seu pas cap a la carrera professional. En aquest sentit, va explicar que el programa Euroacció Mentoring, posat en marxa aquest curs per la Universitat permetrà al estudiants comptar amb mentors, persones que actualment estan treballant en l’àmbit de Brussel·les i que són exalumnes de la UAB. “Ells us poden ajudar a conèixer tot allò que és més difícil de conèixer a través d’un curs de formació, us poden assessorar i us poden fer tutories personalitzades i recomanacions per ajudar-vos professionalment en tot allò relacionat amb les institucions europees”, va dir als estudiants participants.

A continuació, van intervenir-hi els participants en la primera sessió, dedicada a les polítiques i eines de la Comissió Europea per a l’ocupació. Antonio Martín, catedràtic de Sociologia del Treball de la UAB, va assenyalar l’estratègia Europa 2020 de la Comissió Europea com la que concentra les polítiques actives d’ocupació orientades cap a la societat del coneixement i el desenvolupament de les competències tècniques, metodològiques i participatives. Pablo Martín, director del SEPIE del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, va destacar els efectes positius de la mobilitat altament qualificada i la millora de l’ocupabilitat a través d’aquestes estades. Esther Raluy, consellera de la xarxa EURES del Servei d’Ocupació de Catalunya, va explicar que és aquest programa per a la mobilitat laboral i va donar les claus perquè els interessats puguin trobar les ofertes de feina segons els seus perfils professionals. Finalment, Jordi Mas, director de l’AGAUR, va presentar EURAXESS, la xarxa de la Unió Europea destinada a afavorir la mobilitat dels investigadors catalans, explicant els seus serveis, tant per als investigadors com per a les institucions a través dels “contact points”, un dels quals està ubicat a la UAB.

Països per fer pràctiques i treballar

L'obertura de la segona sessió, dedicada a conèixer l’oferta de mobilitat internacional de diferents territoris, va anr a càrrec de la rectora de la UAB, Margarita Arboix, qui va remarcar la voluntat de la Universitat de fomentar la inserció al mercat de treball del seu alumnat, tot assenyalant el treball conjunt que s’està fent amb el Servei d’Ocupació de Catalunya, per tal de potenciar una inserció adequada i afavorir la captació de talent per part d’empreses qualificades. La rectora va incidir en la importància d’organitzar jornades com aquestes i d’ajudar els estudiants a la seva mobilitat internacional. “La internacionalització us donarà eines i coneixements sobre diferents societats, cultures, mercats, i això us permetrà tenir la capacitat d’adaptació i la ment oberta, us empoderarà, en un món en continua transformació, per a l’èxit del vostre futur professional”, va dir a l'alumnat assistent.

A continuació, hi van participar els representants de diferents territoris, que van explicar els aspectes més destacats dels seus països en relació al mercat laboral y la mobilitat internacional. Dirk Kremer, consol honorari de Barcelona pels Països Baixos, va repassar els sectors que hi demanden més professionals, com els àmbits científics i tecnològics, i va destacar la regió d’Eindhoven com un pol important d’empreses, de centres de recerca i d'universitat amb oportunitats de feina i pràctiques. Olga Wallner, gerent de projectes del Ministeri d’Economia, Treball i Habitatge de Baden-Württemberg, va parlar de la forta demanda de personal qualificat de la regió i va explicar els detalls d’un programa específic de cooperació de mobilitat professional que aquesta té amb Catalunya i en què la UAB participa activament. Amélie Drewit, consellera de Prospecció i Promoció de la Delegació General del Quebec a París, es va centrar en els programes de pràctiques de què hi disposen, que faciliten les estades i la cerca de feina a la regió canadenca. Finalment, Marek Ciesielczuk, consol general de Polònia a Barcelona, va presentar el mercat de treball, oferint indicadors del seu dinamisme i emergència, i els centres de recerca del país, tot explicant les possibilitats de fer pràctiques de feina.

Les jornades han estat impulsades pel Vicerectorat d’Alumnat i Ocupabilitat i organitzades pel Servei d’Ocupabilitat de la UAB. A més, compten amb el cofinançament de la Comissió Europea com a part del projecte MIPUE UAB -que, alhora, s’emmarca dins del Programa EUROACCIÓ Mentoring-.

EUROACCIÓ Mentoring, un programa pioner

Les jornades celebrades aquests dies formen part del programa EUROACCIÓ Mentoring de la UAB. La Universitat és la primera a nivell estatal que disposa d’un programa d’aquest tipus, dedicat específicament a fomentar i preparar la presència d’estudiants i de graduats a les institucions i organismes europeus. El Programa també pretén difondre i augmentar el coneixement i la sensibilització dels universitaris sobre les prioritats europees en matèria d’ocupació i els territoris amb més demanda de professionals qualificats.

EUROACCIÓ Mentoring compta a més amb el suport d’una cinquantena d’alumni de la UAB, que faran de mentors i ajudaran als graduats i titulats en la seva primera experiència a Europa, donant-los suport i assessorament in situ i ajudant-los a conèixer els codis, valors i pautes específics del context europeu.
 
En aquest sentit, el programa preveu realitzar una jornada de debat interuniversitari entre alumni de la UAB que fa ja anys que treballen a les institucions europees i representants estudiantils i estudiants actuals, sobre la mobilitat laboral europea i els aspectes que caldria millorar. La iniciativa, que tindrà lloc el 4 de maig, comptarà amb la participació de Jordi Curell Gotor, director de mobilitat laboral de la Direcció General de treball, afers socials i inclusió de la Comissió Europea, i permetrà elaborar un document de propostes que es farà arribar a la UE.


Web: www.uab.cat/mipue
Facebook: www.facebook.com/mipueuab
Twitter: @MIPUE_UAB

Més informació: Programa "Polítiques, eines i territoris de la UE per a l'ocupació"