La UAB premia l'esforç de les administracions per assolir la transparència

Lliurament del Segell Infoparticipa 2018

La UAB atorga un any més el Segell Infoparticipa. Per primer cop, 32 ajuntaments obtenen un 100% d'indicadors positius. Enguany, s'exigeix més qualitat en informació sobre retribucions, béns i currículums, així com en competències dels òrgans de govern.

13/03/2019

La UAB va lliurar el Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local, que arriba enguany a la seva sisena edició, a 110 administracions locals, comarcals i provincials de Catalunya en un acte que va tenir lloc el 13 de març al Rectorat i va ser conduït pels periodistes Núria de José i Dani Gutiérrez. La rectora, Margarita Arboix, va felicitar les administracions distingides i va agrair el seu "esforç per fer possible que la ciutadania pugui tenir confiança" en la "credibilitat del que fem des de les administracions públiques".

Segons la rectora, "l'objectiu d'assolir el Segell Infoparticipa ha d'estar "a la cartera de qualsevol alcalde". La directora del LPCCP, Amparo Moreno, per la seva banda, va explicar l'evolució del projecte i es va mostrar "molt contenta per col·laborar així amb la millora de la transparència i la qualitat de la informació perquè és una eina fonamental de la democràcia".

Jaume Vinyeta va explicar la feina realitzada pel focus group que va aplegat el mateix 13 de març, a la Facultat de Ciències de la Comunicació, representants d'administracions i de l'àmbit acadèmic per reflexionar sobre com el projecte Infoparticipa pot aprofundir en el seu paper com a "índex de referència". Vinyeta va emfatitzar especialment la necessitat de fer que la informació tingui "qualitat humana" i sigui, doncs, comprensible i accessible. Finalment, Jordi Foz, secretari de Transparència i Govern Obert de la Generalitat, va tancar els parlaments institucionals tot afirmant que la defensa de la democràcia, davant de "populismes i fake news", passa també per fer "que la informació sigui entenedora i la ciutadania pugui participar en la presa de decisions".

Dades del 2018

A partir dels 52 indicadors establerts pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB, basats en la Llei de Transparència del 2013, s'atorga el Segell Infoparticipa a les poblacions que obtenen més indicadors positius en funció de la seva població (exemple: en el cas de les localitats amb més de 50.000 habitants, s'exigeix un 95% d'indicadors positius i, en el cas dels municipis amb menys de 1.000 habitants, s'atorga a partir del 75% d'indicadors positius). Hi ha un segon nivell de reconeixement, la menció al Segell Infoparticipa.

Aquest darrer informe s'ha elaborat amb dades corresponents a l'any 2018 i suposa la sisena onada d'anàlisis a que es sotmeten els webs dels 947 ajuntaments de Catalunya. En el cas dels 41 consells comarcals i el Conselh Generau d'Aran, la d'enguany és la quarta avaluació que es fa. I, pel que fa a les quatre diputacions catalanes, aquesta és la tercera onada d'avaluacions. A partir d'aquestes dades, el Consell Certificador del Segell Infoparticipa contrasta els resultats i decideix atorgar les distincions.

Enguany s'atorga el Segell Infoparticipa a 98 ajuntaments (sis més que l'any passat), dels quals, 32 han obtingut un 100% d'indicadors positius (el 2018, van ser dinou). D'aquests, Esplugues de Llobregat és l'únic municipi que ha obtingut el segell a les sis edicions organitzades fins ara. I, com a dada anecdòtica, la localitat de Vilanova de Sau (Osona), amb només 313 habitants, és el municipi més petit dels 98 que obtenen enguany el segell.

D'altra banda, quatre ajuntaments reben la Menció al Segell Infoparticipa. Sumant-hi aquests, es dona la circumstància que, per primer cop, s'atorga un centenar de guardons. L'evolució del percentatge de consistoris premiats evoluciona positivament de manera sostinguda des de la creació d'aquesta distinció però a un ritme encara molt lent, segons valoren els autors de l'informe.

Destaca, a més, el fet que un 29,4% dels municipis que obtenen el segell tenen alcaldesses, quan el percentatge total d'ajuntaments catalans encapçalats per dones és del 19,7%; les alcaldesses, per tant, assoleixen índexs més alts de transparència que els alcaldes.

Pel que fa als consells comarcals, obtenen el Segell Infoparticipa quatre en total: el Vallès Occidental (98% d'indicadors positius), el Gironès, (92%), l'Alt Penedès (86%) i el Maresme (86%). La Menció al Segell Infoparticipa s'atorga enguany únicament al Baix Llobregat (75%). Quan a les diputacions, reben el Segell Infoparticipa les mateixes tres que el van obtenir a les dues edicions anteriors: Barcelona (98%), Girona (92%) i Tarragona (88%).

Criteris

El Mapa InfoParticipa és una eina impulsada pel LPCCP de la UAB l'any 2012, en analitzar la informació dels webs dels 947 ajuntaments catalans, per a fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. L'any 2013, el LPCCP va plantejar l'atorgament del Segell Infoparticipa i, per a tal fi, es va crear el Consell Certificador (que presideix la catedràtica emèrita de filosofia de la UAB Victòria Camps i està integrat per membres de l'associació catalana i de la federació de municipis, de l'oficina antifrau, del col·legi de periodistes i del món acadèmic), encarregat de contrastar les avaluacions de l'equip.

Els indicadors que utilitza el LPCCP per avaluar la informació publicada als webs de les administracions responen a les següents qüestions bàsiques:

  • Qui són els representants polítics
  • Com gestionen els recursos col·lectius
  • Com gestionen els recursos econòmics
  • Quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius
  • Quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.

En el cas dels ajuntaments, es tracta de 52 indicadors. I, pel que fa als consells comarcals i les diputacions, són 49 i 47 indicadors, respectivament, adaptats a les seves competències. A l'edició d'enguany, s'ha exigit més qualitat en la informació i en el nivell de transparència en quatre aspectes clau:
  • La visualització individualitzada i comprensible de les retribucions dels càrrecs electes
  • Les declaracions de béns i activitats dels càrrecs electes
  • Les retribucions i currículums dels càrrecs de confiança i el personal directiu
  • L'explicació detallada de les competències dels òrgans de govern

Els resultats de l'anàlisi s'introdueixen a la plataforma mitjançant un gestor de continguts que publica automàticament els resultats georeferenciats en un GoogleMap, amb el percentatge que ha assolit cada web i la seva traducció en una tonalitat que, d'acord amb “l'infòmetre”, és de color blanc si no s'ha arribat al 25%, de color groc si està per damunt però no s'arriba al 50%, de color verd clar si se supera el 50% però no s'arriba al 75%, i de color verd fosc si la puntuació és superior al 75%.

Més informació: Mapa Infoparticipa

 

Notícies relacionades

Laura Ruiz Flora, guanyadora de l'accèssit dels IV Premis CEPAC

Una estudiant de Dret, guardonada pel seu TFG sobre el món casteller

L’alumna de la Facultat de Dret, Laura Ruiz Floria, ha obtingut l’accèssit del IV Premi CEPAC (Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells) amb un Treball Fi de Grau sobre la regulació administrativa del món casteller, una temàtica molt poc estudiada segons el jurat.

Laura Ruiz Flora, guanyadora de l'accèssit dels IV Premis CEPAC

Un TFG de la UAB guardonat als IV Premi CEPAC

L’alumna de la facultat de dret de la UAB, Laura Ruiz Floria, ha obtingut l’accèssit del IV Premi CEPAC (Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells) amb el treball “Aproximació a la regulació administrativa del món casteller: de la subvenció al contracte.”

Totes les notícies