Sala de premsa Premsa i mitjans

Desenvolupen la primera ‘app’ que tradueix la veu de persones amb dificultat de parla

Conveni de la UAB amb Voiceitt
La UAB, el Consorci d’Educació de Barcelona i l’empresa Voiceitt han signat un conveni per desenvolupar conjuntament la versió en català i castellà de la primera aplicació que tradueix directament la veu de persones amb dificultat de parla. L’aplicació ja està en fase de proves en llengua anglesa.

21/09/2016

Avui s’ha signat un conveni de col·laboració entre la Universitat Autònoma de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona (Centre d’Educació Especial Pont del Dragó) i l’empresa tecnològica Voiceitt amb l’objectiu de desenvolupar una aplicació per a mòbils i tauletes per a persones amb dificultats de comunicació, un producte de tecnologia particularitzada de veu anomenat Talkitt.

Aquesta tecnologia té com a objectiu ajudar a les persones amb disàrtria, és a dir, que tenen dificultats de parla ja sigui a causa d’un ictus, paràlisi cerebral, o qualsevol altre motiu, i promoure la seva independència, apoderament i inclusió social.

El Centre d’Educació Especial Pont del Dragó del Consorci d’Educació de Barcelona ofereix l'entorn social ideal per desenvolupar els objectius del projecte, ja que compta amb un gran nombre d’estudiants amb els que es podrà posar a prova la tecnologia, aportar sons a les bases de dades que necessita el sistema, i fer un seguiment de l’ús de l’aplicació per part dels usuaris.

La professora del Departament de Filologia Anglesa i de Germanística de la Universitat Autònoma de Barcelona Melissa Moyer portarà a terme la investigació i l’adaptació del protocol utilitzat per a l’aplicació d’aquesta tecnologia als parlants de català i castellà, i poder generar la base de dades necessària per a l’aplicació en aquestes llengües. Per a tal fi es dissenyarà un conjunt de textos, frases i paraules que contindran tots els fonemes d’aquestes llengües.

El conveni pretén crear un centre de referència a Catalunya i a Espanya per al desenvolupament i la distribució d'informació sobre Talkitt en català i castellà per a diferents contextos, com l’educatiu, el social, el familiar, l’àmbit hospitalari, entre d'altres.

Voiceitt, la Universitat Autònoma de Barcelona i el CEE Pont del Dragó també treballaran conjuntament per desenvolupar la recerca sobre l'impacte sociolingüístic de Talkitt per a les persones amb dificultats de comunicació.

A la presentació, al Centre d’Educació Especial Pont del Dragó, han assistit el director del centre, Jordi Escoin; la gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, Mercè Massa Rincón; el director gerent de l’empresa Technologies of Voice Interface Voiceitt, Danny Weissberg; i la investigadora del Departament de Filologia Anglesa i de Germanística de la UAB, Melissa Moyer.