La UAB aprofundirà en l'estudi dels efectes de l'oli d'oliva en el càncer de mama

22/12/2009
Les investigacions del GMECM pretenen determinar la possible activitat de components habituals de l'alimentació humana, per tal de formular opinions científiques en relació amb la salut de la població o amb el risc de malaltia, emmarcant-se en el camp de la prevenció del càncer de mama. Entre els resultats obtinguts fins ara destaca el fet d'haver demostrat que una ingesta moderada d'oli d'oliva verge frena la progressió d'aquest càncer, per l'acció de mecanismes que contraresten el possible efecte perjudicial dels greixos, mentre que el consum excessiu d'oli de llavors resulta perjudicial.
En la recerca que s'iniciarà el proper any, els investigadors aprofundiran en l'estudi dels efectes de l'oli d'oliva en relació amb aquest tipus de càncer, amb estudis experimentals i amb mostres i línies cel·lulars humanes. Entre les investigacions a realitzar destaca un estudi sobre els efectes dels greixos de la dieta sobre els tumors mamaris, i en particular de l'oli d'oliva verge extra, i una anàlisi dels canvis moleculars que es troben en aquests tumors en tot el genoma i en els gens implicats en aquesta patologia.
L'esmentat conveni entre la UAB i la "Organización Interprofesional del Aceite de Oliva Español" està previst que s'insereixi dins d'un acord marc de col·laboració entre les dues entitats anteriors i els Departaments d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, i de Salut de la Generalitat de Catalunya. Amb ell, el GMECM rep el suport d'una altra entitat del sector de l'oli d'oliva, tot consolidant el reconeixement institucional a la seva recerca. Recentment, ha rebut suport d'entitats com el Ministeri d'Educació i Ciència, la Generalitat de Catalunya, la "Fundación Patrimonio Comunal Olivarero" i l'"Agencia para el Aceite de Oliva del Ministerio de Medio Ambiente y de Medio Rural y Marino".
La tasca investigadora del GMECM l'han fet valedor de diversos reconeixements els darrers anys, entre els quals destaquen els Premis de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, de la Societat Espanyola de Sinologia i Patologia Mamària i els concedits darrerament al doctor Escrich: Premi Internacional de la Fundació Santiago Dexeus Font per la seva trajectòria professional en l'àmbit de la recerca en Mastologia, Premi Picudo per les seves investigacions sobre l'oli d'oliva i la salut i Premi Nacional de Nutrició FECOES per la seva contribució a l'estudi dels efectes de la nutrició sobre el càncer de mama. El doctor Escrich ha estat distingit també com a confrare de la confraria Mare de Déu de l'Olivera de la Basílica Santa Maria del Mar de Barcelona.
Imatge: D'esquerra a dreta, Teresa Pérez, gerent de la "Organización Interprofesional del Aceite de Oliva Español"; Pedro Barato, president de l'entitat; Ana Ripoll, rectora de la UAB; Eduard Escrich, director del Grup Multidisciplinari per a l'Estudi del Càncer de Mama; i José Pont, vocal de l'entitat i president de la "Asociación Española de la Industria y el Comercio Exportador del Aceite de Oliva".