Es tanca l'any dedicat a la salut mental sense estigmes a la UAB

La follia dels ocells

"A la UAB hem fet d'altaveu aquest curs per sensibilitzar sobre els estigmes de les malalties mentals, i el curs vinent hi continuarem", ha dit la vicerectora Sara Moreno en la cloenda de les activitats emmarcades dins del lema de la Festa Major “La Salut Mental, visible i sense estigmes a la UAB” el dimecres, 23 de maig.  En l'acte la Companyia Estable de Teatre La Trifulga dels Fútils, formada per persones que pateixen malalties mentals, ha presentat  l'espectacle La follia dels ocells a la UAB.

17/05/2018

"En un hospital psiquiàtric abandonat al mig dels Balcans hi arriba un jove psiquiatra per fer-se càrrec d’una colla d’interns atrotinats i deixats de la mà de Déu. Però una nit cau del cel un misteriós bagul que els canviarà la vida". Així ha començat La follia dels ocells, l’última obra de la Companyia Estable de Teatre La Trifulga dels Fútils, com a cloenda de les activitats emmarcades dins del lema de la Festa Major d’aquest curs, “La Salut Mental, visible i sense estigmes a la UAB”, el dimecres, 23 de maig la comunitat universitària ha gaudit d’aquest espectacle a la Sala de Teatre de la UAB.

Abans de començar l’obra de teatre, la vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat de la UAB, Sara Moreno, ha fet un balanç sobre totes les accions impulsades durant el curs sota el lema FM17, on hi han participat moltes facultats i serveis: començant per la conferència a l'octubre de l'alpinista Edurne Pasabán, continuant pel blog de salut mental, les jornades de mercat de treball i persones amb malalties mentals fins arribar a l'acord amb el Parc Taulí perquè el PDI i PAS puguin rebre formació al respecte, entre moltes d'altres.

La Sara Moreno ha presentat també algunes propostes per seguir treballant des de la universitat: el Living Lab creat pel Core de Salut Mental, que ja ha fet una diagnosi mitjançant una enquesta sobre el benestar emocional de la comunitat i de cara el curs vinent es disposa a actuar o la proposta d'elaboració d'un pla propi contra l'estigma.

La Trifulga dels Fútils va néixer l’any 2000 i està formada per persones amb o sense trastorn mental diagnosticat, actors professionals i altres persones que no s’hi dediquen professionalment al món del teatre, però que volien participar en aquest projecte. Durant els seus 18 anys de vida, la companyia ha presentat obres com El malalt imaginari de Molière o La granja dels animals de George Orwell.

"La Trifulga és, senzillament,  un grup d’amics amb moltes ganes de divertir-se i divertir que es fan companyia (estable) els uns als altres. No es pot negar la dificultat que representa, per a un col·lectiu de les nostres característiques, arribar a divertir-se, convertir-se en grup, estabilitzar-se i, finalment, esdevenir amics que s’acompanyen. Aconseguir tot això dóna, indubtablement, una funció terapèutica i normalitzadora a la Trifulga", explica el director de la companyia, Manel Anoro.

La Salut mental, visible i sense estigmes
En el marc del lema de la FM UAB 2017, el passat 25 de gener, des de la Unitat de Dinamització Comunitària, es va obrir el blog uab.cat/salutmental. En aquest espai, els estudiants podien trobar anunciades les diferents activitats relacionades amb la Salut Mental que es durien a terme al Campus de la UAB, com ara, La Salut Mental i les sèries de TV: tractament i estigma. A més, se’ls hi van proporcionar una sèrie de recursos per a poder informar-se i combatre l’estigma social al que estan sotmeses les persones que pateixen malalties mentals.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies