Sala de premsa Premsa i mitjans

La sostenibilitat de les publicacions científiques en accés obert centra la conferència internacional del Public Knowledge Project

7a conferència PKP
Especialistes de tot el món en accés lliure i gratuït al coneixement que participen al Public Knowledge Project (PKP) es reuneixen a la UAB del 20 al 22 de novembre per debatre sobre els reptes del creixement de les revistes acadèmiques i del món de l’accés obert dels últims anys. La trobada té lloc a l'Auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres.

18/11/2019

La UAB allotja i coorganitza, del 20 al 22 de novembre, la setena edició de la Conferència Internacional de Publicacions Acadèmiques del Public Knowledge Project (PKP). La trobada, que aplega més de 160 especialistes en tecnologia i publicacions en accés obert, es farà a l’Auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres.

El PKP és una iniciativa sense ànim de lucre creada pel professor John Willinsky (Universitats d’Stanford i Simon Fraser), amb l’objectiu de vetllar per facilitar l'accés lliure i gratuït al coneixement i la millora de la qualitat de la recerca en les publicacions científiques. Integra nombroses universitats i organitzacions educatives de tot el món i genera debat i eines informàtiques dins del moviment anomenat “accés obert”, que confronta les grans editorials que dominen els medis i la direcció de la ciència pública i privada de tot el món. 

Des del 2001, el programari lliure de PKP, Open Journal Systems (OJS), ha permès que milers d’usuaris de més de cent països produeixin revistes acadèmiques de qualitat. La conferència d’enguany analitzarà el creixement continuat de la infraestructura del projecte i de l’accés obert per a una comunitat global d’usuaris, formada per professionals de l’edició, desenvolupadors del programari, acadèmics, biblioteques i proveïdors de serveis, entre d’altres.

Les jornades comprenen més de 40 presentacions, distribuïdes en tres temàtiques: Comunitat, per a l’intercanvi d’experiències i col·laboracions; Tecnologia, on s’exposaran els últims avenços relacionats amb programari, i Accés Obert

En la temàtica d’Accés Obert es reflexionarà sobre la sostenibilitat de la publicació en accés obert i el software lliure i es plantejaran models alternatius de publicació i finançament, amb l’objectiu de continuar avançant per millorar la qualitat i l’abast de la publicació acadèmica. Un objectiu ineludible enfront la implementació del Pla S, iniciativa de Science Europe que pretén accelerar el procés de publicació en accés obert i preveu que totes les publicacions finançades amb subvencions públiques estiguin publicades en revistes o plataformes d’accés obert a partir del 2021.

La trobada compta amb la participació de prestigiosos experts, entre els quals John Willinsky, fundador i director del Public Knowledge Project; Tara Robertson, líder de Diversitat i Inclusió en Mozilla; Abel Packer, cofundador en 1998 de la Scientific Electronic Library Online (SciELO); Remedios Melero, investigadora de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC) i editora de la revista científica Food Science and International TechnologyKatherine Skinner, directora executiva de l’Educopia Institute i Ignasi Labastida, responsable de la Unitat de Recerca del Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Recerca (CRAI) de la Universitat de Barcelona (UB).
 
Web de la Conferència Internacional del PKP Projecte 2019: http://pkpbcn19.net/

Web del Public Knowledge Project: https://pkp.sfu.ca/