Sala de premsa Premsa i mitjans

La física Lisa Randall és investida doctora 'honoris causa' de la UAB

Lisa Randall
El 25 de març, serà investida com a doctora honoris causa Lisa Randall, professora de física teòrica de la Universitat de Harvard que ha relacionat el seu àmbit d'estudi amb els camps humanístics. La cerimònia tindrà lloc al Rectorat, a les 12 h, i es podrà seguir en directe pel canal Youtube-UAB i amb l'etiqueta #honorisRandallUAB (Twitter).

19/03/2019

El 25 de març tindrà lloc l'acte d'investidura com a doctora honoris causa de Lisa Randall, professora nord-americana de la Universitat de Harvard i reconeguda física teòrica. Randall serà apadrinada per Àlex Pomarol, catedràtic de física teòrica del Departament de Física de la UAB. Per assistir-hi, es pot realitzar la inscripció a l'acte a través del següent enllaç.

La cerimònia tindrà lloc a la sala d'actes del Rectorat, a partir de les 12 h, i comptarà amb un servei d'interpretació simultània a càrrec dels alumnes del Màster Universitari en Interpretació de Conferències (MUIC) de la Facultat de Traducció i d'Interpretació. Es podrà seguir en directe pel canal Youtube-UAB i amb l'etiqueta #honorisRandallUAB (Twitter). Aquest és un dels cinc doctorats honoris causa excepcionals que la UAB atorga aquest curs el marc de la celebració del seu 50è aniversari.

Randall és especialista en física de partícules i cosmologia i una pensadora marcadament transversal que ha sabut relacionar els coneixements del seu camp amb els de la filosofia, les humanitats i la música. Randall va esdevenir la primera dona catedràtica del Departament de Física Teòrica de la Universitat de Princeton i de la Universitat de Harvard. Ha treballat diversos models de la teoria de cordes per explicar el funcionament de l'Univers i la seva recerca va donar lloc a les primeres indicacions de que la partícula de Higgs era imprescindible per a la teoria de partícules elementals, molt abans que es descobrís experimentalment. És membre del comitè científic extern de l'IFAE i col·laboradora habitual de la seva divisió teòrica i del Departament de Física de la UAB.

És, a més, una notòria divulgadora científica autora de llibres com Universos ocultos. Un viaje a las dimensiones extras del cosmos (2011), El descubrimiento del Higgs. Una partícula muy especial (2012), Llamando a las puertas del cielo. Cómo la física y el pensamiento científico iluminan el universo y el mundo moderno (2013) y La materia oscura y los dinosaurios. La sorprendente interconectividad del universo (2016), tots ells editats en castellà per Acantilado.

Entre els doctorats honoris causa excepcionals atorgats per commemorar el cinquantenari de la UAB, el nomenament de Randall es correspon a l'eix del coneixement. Ja han estat lliurades les distincions corresponents als eixos de la llibertat d’expressió (per a l’advocada congolesa Caddy Adzuba), de la solidaritat (per a la microbiòloga i activista Marie-Paule Kieny) i de la identitat cultural (per a l'escultor Jaume Plensa). El 7 de maig, el periodista Joaquim Maria Puyal serà honorat pel seu compromís amb la llengua catalana i la societat.

Més informació: L'audàcia del coneixement: 50 anys UAB