La Facultat de Dret commemora el cinquantè aniversari de la Caputxinada

Detall del cartell de l'exposició
Detall del cartell de l'exposició "A 50 anys de la Caputxinada" (Biblioteca de Ciències Socials).

La Caputxinada, una fita en la lluita antifranquista, arriba al 50è aniversari. El 15 de març hi haurà un acte a la Facultat de Dret amb alguns dels protagonistes: el pare Joan Botam, Guillem Martínez, Gregori Garzón i l'especialista Clara Fons. A més, la Biblioteca de Ciències Socials organitza una mostra sobre el tema.

11/03/2016

Es compleix el cinquantè aniversari de la fundació del Sindicat Democràtic d'Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB) a l'assemblea coneguda com "la Caputxinada", que va tenir lloc al convent dels Pares Caputxins de Sarrià (Barcelona), entre el 9 i l'11 de març de 1966. Els dies 8 i 15 de març, la Facultat de Dret organitza sengles activitats per commemorar l'aniversari. Hi ha també una exposició sobre el tema a la Biblioteca de Ciències Socials.

La Caputxinada va aplegar unes 450 persones, entre les quals, a més d'estudiants, hi havia nombroses personalitats del món acadèmic i cultural català del moment compromesos en la lluita antifranquista. Tant la trobada com la repressió policial de què van ser víctimes els participants i la implicació de membres de l'església a favor d'ells van tenir una gran repercussió mediàtica. L'episodi va esdevenir una fita destacada per al moviment estudiantil i per a la lluita democràtica dels darrers anys de la dictadura.

L'aula magna de la Facultat serà l'escenari de l'acte "50è aniversari de la constitució del SDEUB, 'La Caputxinada'", que tindrà lloc el 15 de març a les 10 h. Hi intervindran el Pare Joan Botam, provincial dels frares menors caputxins de Catalunya que va estar fortament implicat en la interlocució amb la policia; Guillem Martínez, estudiant d'enginyeria industrial que va fer les úniques fotografies existents de la Caputxinada; Clara Fons, investigadora del grup Investigacions en Sociologia de la Religió (ISOR) de la UAB i autora del llibre La Caputxinada. Frares compromesos amb el país i la llibertat (Mediterrània); i Gregori Garzón, catedràtic del Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques de la UAB. Moderarà l'acte Olga Paz, professora del Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques de la UAB.

D'altra banda, el 8 de març, la Biblioteca de Ciències Socials va inaugurar una exposició sobre el moviment estudiantil antifranquista i sobre la Caputxinada. La mostra tindrà també una versió online.

Més informació: 50è aniversari de la constitució del SDEUB, "La Caputxinada" (15 de març)

 

Notícies relacionades

Totes les notícies