Sala de premsa Premsa i mitjans

L'investigador de l'ICTA-UAB, Federico Demaria, publica el llibre Plurivers

Pluriverse
La publicació, coordinada per l'investigador de l'ICTA-UAB juntament amb experts internacionals, presenta un ampli inventari de pràctiques alternatives al "desenvolupament" com a forma de vida predominant en la societat actual.

23/01/2020

L'actual crisi planetària posseeix una dimensió civilitzatòria. Mai tants aspectes crucials de la vida van fallar simultàniament ni les expectatives sobre el futur han estat tan incertes. Davant d'aquesta situació, cal desestimar el concepte imperant de "desenvolupament" com a progrés i buscar alternatives que respectin i nodreixin la vida sobre la Terra. Aquest és la idea principal que ha portat a l'investigador de l'ICTA-UAB Federico Demaria a publicar el llibre "Pluriverse: Un diccionari de post-desenvolupament", coordinat junt amb els investigadors Ashish Kothari, Ariel Salleh, Arturo Escobar i Alberto Acosta.

Davant el model desenvolupista occidental adoptat de manera homogènia per gent de tot el món, el nou llibre plurivers: Un diccionari del postdesenvolupament presenta un centenar d'assajos sobre alternatives transformadores als actuals processos dominants de el desenvolupament globalitzat, incloses les seves arrels estructurals ancorades en els valors de la modernitat, el capitalisme, el domini estatal i el masculí.

En l'imaginari postdesenvolupista, el «desenvolupament» ja no seria el principi organitzador de la vida social. El llibre presenta cosmovisions i pràctiques de tot el món en una recerca col·lectiva de societats ecològicament sàvies i socialment justes. "En un moment en que el desenvolupament és inqüestionable, hi ha pobles del món que sí que ho han qüestionat i estan vivint d'una manera diferents", explica Federico Demaria.

També ofereix assajos crítics sobre una sèrie de falses solucions que els que tenen el poder estan proposant, en un intent de «ecologitzar» el desenvolupament. "El llibre és una crítica a les propostes reformistes que vénen dels anys 80 com el desenvolupament sostenible que, després de tres dècades, podem dir que ha fracassat en el seu objectiu de fomentar la sostenibilitat de la vida", afegeix Demaria.

Plurivers presenta una confluència de visions econòmiques, sociopolítiques, culturals i ecològiques d'abast global. És una àmplia compilació transcultural de conceptes concrets, visions de món i pràctiques de tot el món, que qüestionen l'ontologia modernista de l'universalisme en favor d'una multiplicitat de mons possibles. "El desenvolupament és l'actual univers, i el llibre presenta un plurivers", afegeix. Pretén, per tant, re-polititzar l'actual debat sobre la transformació socioecològica oferint una guia a les seves múltiples dimensions.

El llibre segueix l'estructura d'una enciclopèdia, amb entrades curtes de 1.000 paraules per a cada un dels termes clau. El llibre fa referència a conceptes com la convivencialitat, el decreixement, la democràcia directa o l'ecologia social. "Alguns no són coneguts i hem de incorporar-los al nostre llenguatge, un vocabulari per descobrir com volem viure". Entre els més de 120 coautors del volum trobem activistes, acadèmics i professionals amb una vasta experiència en les seves respectives àrees d'investigació com Vandana Shiva, Serge Latouche, Wolfgang Sachs, Silvia Federici, Nnimmo Bassey, Gustavo Esteva, Katherine Gibson, Maristella Svampa i molts més.