Sala de premsa Premsa i mitjans

L'ICTA-UAB s'uneix a la xarxa europea de mesura de gasos d'efecte hivernacle

ICTA-ICOS

L'ICTA-UAB serà una de les institucions que integraran la xarxa espanyola del Sistema integrat d'observació del carboni (ICOS). La infraestructura de recerca, finançada pels països europeus, mesura els gasos d'efecte hivernacle a tot el continent europeu i els oceans adjacents.

23/11/2020

El mesurament dels gasos d'efecte hivernacle és important, ja que les quantitats excessives d'aquests gasos d'escalfament són producte de l'ús de combustibles fòssils, l'agricultura i altres activitats humanes, i escalfen l'atmosfera. Si no es frena prou aviat, el canvi climàtic tindrà dures conseqüències per la natura i per a les persones.

Espanya aportarà gradualment vuit estacions de mesurament a la xarxa. Dues de les vuit estacions estan mesurant el carboni dissolt en les zones marítimes adjacents, dues produiran dades sobre els intercanvis de carboni en els ecosistemes, i quatre torres arribaran les altures per mesurar els gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera. Com totes les dades d'ICOS, també les dades en espanyol estaran disponibles en obert al Carbon Portal (Portal del carboni) d'ICOS de forma gratuïta perquè tothom pugui utilitzar-les; aquestes dades es fan servir per estudiar, per exemple, el canvi climàtic i les seves implicacions a la Terra i per als habitants d'aquest planeta.

Les noves estacions ampliaran la xarxa d'amidaments estandarditzades d'ICOS a territori del continent espanyol, a les Illes Canàries i a la Mar Mediterrània, zones d'importància estratègica que augmenten l'extensió geogràfica de la xarxa.

"Ens complau enormement donar la benvinguda a Espanya a ICOS. Amb la xarxa ampliada d'estacions, les dades d'ICOS cobriran àrees des de les Illes Canàries fins a Escandinàvia i, fins i tot Svalbard al nord. Això ens permet veure com les emissions de carboni es mouen juntament amb els vents, i com es distribueixen els embornals a la terra i als oceans. Basant-se en les nostres dades d'alta qualitat, els científics poden informar millor les societats sobre els efectes del canvi climàtic", afirma el Dr. Werner Kutsch, Director General d'ICOS.

El Mediterrani i l'oceà Atlàntic mesurats per una línia naviliera

A partir de l'1 de gener de 2021, el consorci espanyol d'ICOS estarà format per l'AEMET, l'Agència Estatal de Meteorologia dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, i la Universitat de Les Palmes de Gran Canària (ULPGC), en una estació. L'estació ULPGC és en realitat un vaixell comercial, amb un equip de mesurament a bord. El vaixell viatja des de les Illes Canàries a l'Oceà Atlàntic fins a Barcelona a la Mediterrània i de tornada, recollint mostres d'aigua durant el viatge.

"La participació activa del Govern de Canàries i de la Fundación Loro Parque assegurarà la contribució de la ULPGC per mantenir en funcionament les estacions oceàniques amb la finalitat de comunicar activament els coneixements de base científica que són rellevants per a l'acció climàtica i la presa de decisions de la regió de Canàries dins d'Europa ", afirma el Dr. Melcior.

L'estació atmosfèrica d'Izaña d'AEMET també es troba a les Illes Canàries, on proporciona important informació de fons sobre les concentracions de diòxid de carboni i metà en l'atmosfera subtropical, així com altres gasos d'efecte hivernacle.

"El programa d'ICOS a l'estació Izaña s'està duent a terme en paral·lel i de forma independent al programa de vigilància de l'Atmosfera Global (VAG) de l'Organització Meteorològica Mundial que va començar el 1984. L'estació també s'entrecreua amb tots els altres sistemes mundials d'observació dels gasos d'efecte hivernacle, utilitzant tant tècniques terrestres com de teledetecció: Això aporta un valor afegit com a punt de comparació permanent de totes les xarxes", diu el Dr. Emilio Cuevas, coordinador de l'ICOS espanyol d'AEMET.

La cooperació de set instituts espanyols

En els propers anys, cinc instituts més s'uniran al consorci: l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), la Plataforma Oceánica de Canarias, el Centro de Estudios Ambientales del Mediterráneo i l’Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial. Els socis tenen un paper destacat en la modelització i investigació del clima i en els mesuraments regionals dels gasos d'efecte hivernacle a Espanya.

L'Assemblea General de ICOS va aprovar la sol·licitud d'adhesió d'Espanya en la reunió del 17 de novembre de 2020. Després que Espanya s'unís a ICOS l'1 de gener de 2021, la infraestructura de recerca d'ICOS comptarà amb 13 estats membres i prop de 150 estacions de mesurament dirigides per més de 80 universitats i instituts associats a Europa.