Sala de premsa Premsa i mitjans

L’artista Oriana Eliçabe presenta el projecte #efecteGezi

Projecte #efecteGezi Oriana Eliçabe
El projecte #efecteGezi neix arran de la mobilització social que va tenir lloc a Istanbul l’any 2013 i es basa en fotografies que es van fer virals a les xarxes socials durant la protesta. Fruit d’aquestes imatges van sorgir un conjunt de memes en què s’inspira l’exposició d’Oriana Eliçabe.

25/10/2016

L’artista Oriana Eliçabe va presentar el projecte #efecteGezi a la UAB. L’activitat va consistir en una xerrada amb l’artista, que ens va explicar com la seva admiració per la forma pacífica i creativa que van adoptar els manifestants va inspirar el seu projecte. A continuació, vam poder visualitzar un documental, dirigit per la mateixa Eliçabe, en què s’explica com va evolucionar la mobilització i es donen a conèixer les experiències de les persones que participen en el projecte. Finalment, vam poder gaudir d’una visita guiada per l’artista a l’exposició fotogràfica, que es troba a la Plaça del Coneixement i es pot veure fins el 4 de novembre.

La mobilització al parc Gezi, a Istanbul, va néixer amb l’objectiu d’aturar la construcció d’un centre comercial en aquest espai. L’actuació desproporcionada i violenta de les forces de seguretat, que tenien com a objectiu desallotjar el parc, va originar una sèrie de fotografies de persones anònimes i memes que es van fer virals a les xarxes socials. L’artista busca a cada meme els personatges reals i els recrea en escenaris diferents.  #efecteGezi sorgeix de la idea que no només era important destacar l’actuació pacífica dels manifestants, sinó també la resistència creativa i imaginativa que es va estendre a través de les xarxes socials.

La mobilització a Gezi va permetre que persones diferents, amb diverses ideologies i punts de vista, poguessin conèixer-se i dialogar en un espai en què la ciutadania va prendre la paraula. La transformació social que va tenir lloc a Istanbul no hagués sigut possible sense la transformació cultural que va sorgir a Gezi. L’imaginari col·lectiu que es va generar a Gezi, amb personatges com “Talcid Man”, “Woman in Red” o “Standing Man”, va suposar una oportunitat per a obrir un canvi en la ment de la població turca. En aquest sentit, el projecte artístic d’Oriana Eliçabe té una base política molt potent, ja que segons l’artista és molt important que les imatges tinguin un rerefons polític i plantegin preguntes que remoguin la consciència de l’espectador.