Sala de premsa Premsa i mitjans

José Luís Sampedro inaugura el curs a Economia i Empresa

L'acte d'inauguració del curs acadèmic 2011-2012 de la Facultat d'Economia i Empresa tindrà lloc el proper 3 de novembre, a les 12 h, a la sala d'actes de la Facultat. José Luís Sampedro, escriptor i economista, pronunciarà la conferència inaugural, titulada "Retorno al futuro". En el decurs de l'acte es lliuraran els diplomes als millors estudiants de la promoció 2010-2011. L'acte es podrà seguir en directe. Hi intervindran també la vicerectora de Política Acadèmica de la UAB, Montserrat Farell, i el degà de la Facultat, Joan Clavera.

25/10/2011

José Luís Sampedro (Barcelona, 1917) va realitzar estudis de ciències econòmiques i va esdevenir catedràtic d'estructura econòmica a la Universidad Complutense de Madrid. Ha estat també professor visitant a les universitats de Salford i Liverpool, al Regne Unit, i professor lector a la Bryn Mawr College d'Estats Units. A més, Sampedro va ajudar en els primers passos de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UAB com a professor invitat durant els anys 1971-75.

Més interessat pel vessant sociològic de l'economia, als anys seixanta Sampedro va impartir classes també al Centro de Estudios e Investigaciones Sociológicas juntament amb José Luís Aranguren, Enrique Tierno Galván, José Antonio Maravall o José Vidal-Beneyto. El projecte tenia una marcada vocació social i volia plantejar una alternativa als programes acadèmics del franquisme. Va ser assessor del Ministeri de Comerç, assessor del Banco Exterior de España i, entre 1977 i 1979, senador per designació reial.

El pensament de Sampedro destaca pel seu compromís i la seva crítica al capitalisme i al neoliberalisme. És autor d'obres com Conciencia del subdesarrollo (1973), El mercado y la globalización (2002) o Economia humanista. Algo más que cifras (2009). Recentment, ha prologat la traducció castellana del best seller anticapitalista Indigneu-vos!, de Stéphane Hessel.

Pel que fa a l'obra literària, Sampedro ha conreat especialment el terreny de la novel·la. Ha escrit, entre d'altres, El río que nos lleva (1961), Octubre, octubre (1981), La sonrisa etrusca (1985) o El amante lesbiano (2000). Ha publicat també algunes recopilacions de contes, obres de teatre, poesia i el llibre de memòries Escribir es vivir (2005).

Des del 1990, Sampedro és membre de la Real Academia Española. Ha rebut nombrosos reconeixements per la seva obra literària i per la seva aportació al pensament humanista: el Premi Internacional Menéndez Pelayo, l'Ordre de les Arts i les Lletres d'Espanya o la Medalla de l'Ordre de Carlemany del Principat d'Andorra, entre d'altres. El 2009 va ser investit doctor honoris causa per la Universidad de Sevilla.

Més informació: Facultat d'Economia i Empresa