Sala de premsa Premsa i mitjans

Jornada sobre els living lab, innovació, universitats i la societat digital post-COVID-19

LivingLabLafuente

Durant el matí del dimarts, 16 de juny, s'ha fet la II Jornada de Living Labs, Innovació Oberta i Universitats, en la qual s'ha analitzat la reacció davant la crisi i els següents passos cap a la nova societat digital post COVID-19, organitzada per l'European Network of Living Labs (ENoLL), la UAB i el CVC. 

 

16/06/2020

"La covid-19 ens ha obligat a repensar el concepte "espai" per crear-ne un de nou, virtual, buscant fòrmules d'innovació i utilitzant eines i conceptes de treball nous al respecte".

Durant la II Jornada de "Living Labs, Innovació Oberta i Universitat, organitzada per la UAB, el CVC i  l'European Network of Living Labs (ENoLL), el dimarts, 16 de juny, -que estava prevista organitzar-se a Casa Convalescència abans de la crisi sanitària- hi han participat representants de living labs locals, emprenedors, professorat i investigadors universitaris, entre d'altres. Moderada per Fernando Vilariño, sotsdirector del CVC, s'han tractat les diferents reaccions que s'han donat durant la crisi i s'ha debatut sobre com haurà de ser la nova societat digital després del COVID-19.

La jornada s'ha iniciat amb la intervenció de Xavier Testar, comissionat d'Innovació de la UB, que ha comentat que "aquests mesos de crisi sanitària que hem viscut han suposat un procés d'acceleració digital", una idea que ha corroborat a continuació el vicerector d'Innovació i Projectes Estratègics de la UAB, Javier Lafuente. A més, Lafuente també ha explicat que durant aquest temps de crisi s'ha vist més que mai que un dels camins que cal seguir és aquesta col.laboració entre universitats i ciutadania, com són els living labs o laboratoris d'innovació digital. "Són entorns d'experimentació i creació col·lectiva que responen a les necessitats de la societat a partir de la intervenció de col·lectius públics i privats de la comunitat", ha dit. "Amb la Covid-19 ens hem hagut d'adaptar ràpidament a la situació, i tal com ha dit el comissionat de la UB, en quatre dies, com aquell qui diu, ens hem posat ràpidament a construir respiradors artificials, per exemple", ha explicat el vicerector.

La Jornada ha aplegat així alguns dels actors més rellevants al territori al voltant d’experiències concretes en el camp dels Living Labs, i per l’altre, a través d’aquestes iniciatives, s'ha reflexionat sobre el paper de la Universitat en la Transformació Digital i les possibilitats que ofereix la Innovació Oberta com eina de connexió entre universitat i entorn.

La Jornada s'ha dividit en tres blocs, que ha anat moderant Fernado Vilariño, sotsdirector del Centre de Visió per Computació (CVC).

D'11 a 12h, s'ha fet una anàlisi local dels Living Labs a Catalunya, per comprendre com aquests han reaccionat a la crisi de la COVID-9 i l’impacte generat. Hi han participat Jordi Cartanyà. URV Labs - URV. Tarragona; Sergi Frías, de Coboi lab - Sant Boi de Llobregat; Jaisiel Madrid, d'Interiors Living lab - La Sènia; i Jordi Reynés. Xarxa d'Ateneus de Fabricació, de l'Ajuntament de Barcelona. Tots ells han coincidit en què els living lab han arribat per quedar-se’hi i que la col.laboració i connexió entre ciutat/ territori i universitat i recerca és obligada. Han sorgit conceptes com els Campus 5G o la ciutat-laboratori. I han coincidit que la covid-19 els ha obligat a repensar el concepte "espai" per crear-ne un de nou, virtual, utilitzant eines i conceptes de treball nous al respecte.

A les 12.00h i fins a les 13.00h, la jornada s'ha centrat en quins seran els següents passos d’aquests Living Labs i quin paper tindran en la nova societat digital post COVID-19. Hi ha participat Quim Brugué. Campus Cohesió i Compromís Social – UdG, Jordi Colobrants. Col·laboratori CatSud. Fundació i2Cat – UPC i Artur Serra. Consultor LivingLabing – UB. Durant les intervencions s'ha dit que "la recerca no la fan només els científics sinó també els tecnòlegs". Per això, han coincidit que des del sistema educatiu cal formar persones que innovin i sàpiguin fer recerca. "A més, és essencial fer distribució del coneixement i de la innovació al territori", ha dit Artur Serra, a l'igual que Artur Brugué que també ha subratllat aquesta idea que la universitat ha de transmetre innovació al territori.

La última part de la Jornada, de les 13h a les 14h, s'ha dut a terme una discussió internacional. S'ha tancat el seguiment a través de Youtube i s'ha obert a través de Gotomeeting. S'ha convidat als assistents a la connexió amb el Webinar de la Xarxa Europea de Living Labs “How the COVID-19 has changed our Universities for good” (http://enoll.org/covid19). Hi ha participat Narend Baijnath. Council on Higher Education, South Africa, Maria-Theresa Norn. Think Tank DEA, Denmark, Esteban Romero Frías. Medialab, University of Granada, Spain i Marko Teräs. Tampere University of Applied Sciences (TAMK), Finland.

II Jornada de "Living Labs, Innovació Oberta i Universitat (youtube)

Més informació: Living Labs Universitat 

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Indústria, innovació i infraestructures