Sala de premsa Premsa i mitjans

Joaquim Maria Puyal: "El més important és voler ser entès i voler entendre"

Margarita Arboix i Joaquim Maria Puyal
Amb el reconeixement a Joaquim Maria Puyal per la seva aportació a la normalització del català als mitjans de comunicació, la UAB ha tancat el cicle de cinc doctorats honoris causa excepcionals atorgats per commemorar el cinquantenari de la institució.

07/05/2019

Joaquim Maria Puyal va tancar el cicle de cinc doctorats honoris causa extraordinaris atorgats amb motiu del cinquantenari de la UAB amb una classe magistral sobre "la voluntat de comunicar": segons va afirmar el periodista, "el més important és voler ser entès i voler entendre". La rectora de la UAB, Margarita Arboix, el va felicitar tot destacant la "cura exquisida en la forma, el contingut i el respecte per la veritat" de qui és un "defensor clar del periodisme lliure, honest i escrupolós". La cerimònia va tenir lloc el 7 de maig, al Rectorat de la UAB.

La seva lliçó sobre la voluntat de comunicar, que va tenir un caràcter marcadament multimèdia, es va estructurar en nou punts que corresponen a diferents vessants de la seva tasca professional com a comunicador: la paraula, la veu, el to, el ritme, l'estil, la mirada, l'espai, el tacte, la llengua i "l'honrada subjectivitat". Puyal, a més, que va rebre aquesta distinció en reconeixement a la seva contribució a la normalització de la llengua catalana als mitjans de comunicació des de la primera narració d'un partit de futbol en català el 1976, va voler reconèixer en el seu discurs que, "gràcies al Barça i a Messi, els seus gols s'han sentit en català arreu del món".

El nou doctor honoris causa de la UAB es va mostrar també "decebut" si fa "un balanç sincer de com estan el periodisme, la llengua, el país i el món" avui dia. Va defensar el compromís del periodisme amb una societat "més responsable, amb més solidaritat, amb menys pors, amb menys hostilitats, amb menys dogmatismes i amb més llibertat". I va tancar la seva intervenció agraint tant la distinció de la UAB com el suport de les persones que l'han acompanyat durant els seus cinquanta anys de trajectòria: la seva família, els professionals dels seus equips i "els oients i els espectadors que donen sentit a la nostra feina".

"Un gran divulgador"

En la seva intervenció, la rectora Arboix es va dirigir a Puyal per mostrar-se "molt honrada" perquè "la UAB podrà gaudir de la teva experiència i de tota la teva humanitat". Va descriure el nou doctor honoris causa com "un gran divulgador que ha demostrat compromís social tot posant el primer pla els drets dels ciutadans que reben la informació" i va elogiar especialment les seves retransmissions com a "un producte cultural, informatiu i educatiu" que va més enllà de la narració dels esdeveniments esportius. Per la seva banda, Miquel de Moragas, catedràtic honorari del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB que va actuar com a padrí, va recordar que Puyal es va formar en ciències de la informació a la UAB, va glossar les seves aportacions a la "terminologia" del sector i va descriure el periodista com a "informador, mediador, narrador, garantia de neutralitat i defensor del dret a saber".

La cerimònia va comptar amb una nodrida representació de professionals del periodisme que van voler participar en l'homenatge al mestre Puyal. El Cor de Cambra de la UAB va interpretar Messi, peça del cantant Bruno Oro arranjada per Poire Vallvé, i Sumer is icumen in, una ronda popular medieval anglesa del mitjan segle XIII. L'actuació va incloure també el tema Universitas, composta per Poire Vallvé i Rafel Simó especialment per al cinquantè aniversari de la UAB, a més del tradicional cant universitari Gaudeamus igitur.

Entre els doctorats honoris causa excepcionals atorgats per commemorar el cinquantenari de la UAB, el nomenament de Puyal correspon a l'eix del compromís amb la llengua catalana i la societat. Anteriorment, s'han atorgat distincions que corresponien als eixos temàtics de la llibertat d'expressió (a la periodista també Caddy Adzuba), la solidaritat (a la microbiòloga i activista Marie-Paule Kieny), la identitat cultural (a l'escultor Jaume Plensa) i el coneixement (a la física nord-americana Lisa Randall).

Més informació: L'audàcia del coneixement: 50 anys UAB
Cerimònia d'investidura de Joaquim Maria Puyal com a doctor 'honoris causa' de la UAB