Sala de premsa Premsa i mitjans

Jesús Alturo, nou membre de la direcció del Comité International de Paléographie Latine

Jesús Alturo, professor de la UAB
El catedràtic de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica de la UAB Jesús Alturo i Perucho ha estat nomenat membre del nou bureau del Comité International de Paléographie Latine (CIPL) durant l’última reunió d’aquest organisme, celebrada a la Università degli Studi de Florència el passat 19 de febrer.

26/02/2020

El professor Alturo, de llarga trajectòria en l'estudi de còdexs i de diplomes, entre els quals hi ha la recent edició crítica de les Chartae Latinae Antiquiores Cataloniae que recullen els documents més antics de Catalunya, va ser el candidat més votat per accedir al nou equip directiu del CIPL, màxim organisme internacional d’experts en paleografia llatina.
 
El catedràtic de la UAB, que és membre de ple dret del CPIL des de l’any 1997, va ser escollit durant el XXIè Col·loqui de l’organisme, que va tenir lloc a la Università degli Studi de Florència el passat 19 de febrer amb el lema “L’emersione delle scritture volgari: la prospettiva paleografica”. Jesús Alturo i Tània Alaix, doctoranda del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana, hi van presentar la ponència “Le prime manifestazioni scritte in catalano: cause, origini, caratteristiche ed espansione di un nuovo sistema grafico”.
 
El CIPL es va fundar a París el 1953 amb el nom de Comitè International de Paléographie. Però en el col·loqui de 1985, celebrat a Londres, adoptà la denominació actual atès el desenvolupament adquirit per altres especialitats, com la paleografia grega o l'hebraica. Els membres del nou bureau se n’ocuparan de la direcció durant els propers cinc anys.