Jeroen van den Bergh, doctor honoris causa per la Open University

Jeroen van den Berg

L’economista ambiental de l’ICTA-UAB Jeroen van den Bergh ha estat anomenat doctor honoris causa per la Open University dels Països Baixos el passat dijous 26 de setembre a Heerlen durant la celebració del 35è aniversari de la institució.

30/09/2019

El Dr. Jeroen van den Bergh és professor d'investigació ICREA a l'ICTA-UAB i catedràtic d'Economia del Medi Ambient i Recursos a la Vrije Universiteit Amsterdam. Va ser distingit per les seves contribucions pioneres al debat sobre la política ambiental, basades en els coneixements profunds obtinguts en combinar elements de l'economia evolutiva i del comportament i l'economia ambiental.

El canvi climàtic és un tema d'actualitat i urgent amb moltes complicacions. Com podem abordar un problema tan complex? Com podem estimular la innovació tecnològica, restringir les emissions i garantir el suport públic i polític a les polítiques implementades? Durant dècades, Jeroen van den Bergh s'ha ocupat d'aquests temes, i emfatitza que hauríem de veure a la societat humana com un sistema complex en el qual la regulació condueix a moltes conseqüències imprevistes que poden soscavar l'efectivitat de la política. Alguns exemples són l'efecte rebot de l'estalvi d'energia, la fugida d'emissions a altres països i fins i tot el canvi dels problemes ambientals. Aquestes reaccions es produeixen a través dels canals del comerç internacional, la reubicació de negocis, les reaccions dels mercats petroliers, etc. Van den Bergh presta especial atenció al paper de la racionalitat limitada i les interaccions socials tant dels consumidors com de les empreses. Això garanteix unes recomanacions més sòlides, precises i completes per a la política ambiental i climàtica.

L'alt nivell científic del seu treball li ha comportat la concessió del premi Royal/Shell de la Reial Acadèmia de les Arts i les Ciències dels Països Baixos (KNAW) i la concessió d'una ERC Advanced Grant, el finançament en recerca més prestigiós de Europa per al desenvolupament del projecte "Anàlisi evolutiva-conductual de la política climàtica: racionalitat limitada, mercats i interaccions socials". El seu últim llibre 'L'evolució humana més enllà de la biologia i la cultura: ciències socials, ambientals i polítiques evolutives' recull un compendi de les seves teories.

Els arguments de Jeroen van den Bergh per a una política climàtica intel·ligent marquen la pauta i tenen influència, entre d'altres, en el debat holandès sobre un impost econòmic al CO2. És un orador incansable que imparteix moltes conferències i també és actiu en les xarxes socials, per garantir que el debat polaritzat sobre el canvi climàtic es realitzi sobre la base dels arguments correctes.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies