Investigadors de l'Escola d'Enginyeria participen al projecte DRAC

Façana de l'Escola d'Enginyeria UAB

Investigadors del Departament d'Arquitectura de Computadors i Sistemes Operatius i de Microelectrònica i Sistemes Electrònics participen al projecte DRAC per fabricar un nou xip i acceleradors de codi obert des de Barcelona. El projecte està liderat pel Barcelona Supercomputing Center (BSC).

11/05/2020

Investigadors de l'Escola d'Enginyeria UAB participen a DRAC (Designing RISC-V-based Accelerators for next generation Computers), un projecte per desenvolupar un nou processador i diversos acceleradors de codi obert ubicats a Barcelona. El personal invesigador, que pertany als departaments d'Arquitectura de Computadors i Sistemes Operatius i de Microelectrònica i Sistemes Electrònics, estarà involucrat en els dissenys d'aplicacions de seguretat, medicina personalitzada i conducció autònoma que lidera el Barcelona Supercomputing Center (BSC).

En el projecte hi col·laboren altres institucions com UPC, UB, URV o l'institut de Microelectrònica de Barcelona IMB-CNM. D'altra banda, gaudeix del cofinançament del 50% amb 2.000.000€ provinents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea, emmarcat en el Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

La iniciativa pretén anar més enllà de Lagarto, el primer processador de codi obert que es va desenvolupar a Espanya i Mèxic al desembre. Utilitzarà la mateixa tecnologia RISC-V, una arquitectura de processador de codi obert que també s'aplicarà a l'accelerador que està desenvolupant el projecte EPI (European Processor Initiative).

En aquest sentit, Toni Espinosa, professor del Departament d'Arquitectura de Computadors i Sistemes Operatius, afirma que el projecte "permetrà avançar en la tecnologia de processament de grans volums de dades de la seqüenciació genòmica", gràcies a uns nous algoritmes bioinformàtics que permetran "un rendiment superior dels fluxos actuals de processament de dades".

Amb la col·laboració de: Secretaria d'Universitats i Recerca i Fons Europeu de Desenvolupament Regional.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Indústria, innovació i infraestructures
  • Aliança pels objectius