Sala de premsa Premsa i mitjans

Investigadors alerten de la necessitat de dades poblacionals detallades de la Covid-19

Podcast COVID Chiesi

Investigadors del CED-UAB, l’Institut Max Planck, la UPC i l’IDAEA-CSIC alerten de la necessitat de disposar de dades poblacionals detallades de la Covid-19 a Espanya, a la revista científica ‘The Lancet Public Health’, en una carta que s'ha publicat el dissabte, 10 d'octubre.

13/10/2020

Els autors posen exemples d’altres països que ofereixen dades obertes i detallades de diferents mètriques de Covid-19 desagregades per edat i sexe, fet que facilita la comparabilitat de la pandèmia entre els diferents països.

En una carta titulada The need for detailed Covid-19 data in Spain que s'ha publicat el dissabte, 10 d’octubre, a la revista The Lancet Public Health, investigadors de diferents àmbits del CED-UAB, l’Institut Max Planck, la UPC i l’IDAEA-CSIC exposen la problemàtica de no disposar de dades desglossades per edat i sexe de les persones afectades per SARS-CoV2 a Espanya, la qual cosa impedeix entendre millor les dinàmiques de la pandèmia.

La carta la signa un equip liderat pel demògraf Sergi Trias-Llimós, del Centre d’Estudis Demogràfics-Universitat Autònoma de Barcelona (CED-UAB); Ainhoa Alustiza i Tim Riffe, del Max Planck Institute for Demographic Research;, Clara Prats, del Departament de Física i del grup de recerca en Biologia Computacional de Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), i Aurelio Tobias, de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua del Centre Superior d’Investigacions Científiques (IDAEA-CSIC). La carta es pot consultar aquí. 

Els investigadors exposen en aquesta carta que Espanya és un dels països europeus més afectats per la Covid-19. A finals de setembre s’havien acumulat més de 700.000 casos positius i més de 31.000 defuncions amb un test positiu.

Davant d’aquests fets, els autors del text afirmen que “al llarg de les darreres setmanes hi ha hagut canvis i algunes millores per part del Ministeri de Sanitat en relació a la informació i les dades facilitades a la ciutadania. Tot i això, aquests canvis no han implicat una millora en el nivell de detall de les dades ofertes ni en el format amb el qual s’ofereixen. Les dades detallades per edat i sexe sobre casos positius i defuncions només es publiquen en format pdf i en una sèrie que comença el maig, fet que dificulta la comparabilitat”.

Els autors posen exemples d’altres països que ofereixen dades obertes i detallades de diferents mètriques de Covid-19 desagregades per edat i sexe, fet que facilita la comparabilitat de la pandèmia entre els diferents països.

Al mateix temps, a la carta es reconeix que, en primera instància, la gestió de les dades depèn de les comunitats autònomes. Algunes comunitats autònomes, segons afirmen els científics que signen la carta, ofereixen dades detallades, tot i que no necessàriament en el mateix format o emprant les mateixes definicions. La majoria, però, no disposen de dades obertes a les seves pàgines webs.

 

 

 

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS