Historiadors repassen l'evolució de la corrupció a l'Espanya contemporània

Inauguració del primer congrés d'història de la corrupció política a l'Espanya contemporània

La corrupció política a Espanya ha esdevingut un tema d'actualitat i una preocupació destacada de la ciutadania avui dia. Els dies 14 i 15 de desembre, historiadors reflexionaran sobre l'evolució d'aquest fenomen en un congrés internacional al Born Centre de Cultura i Memòria.

02/11/2017

Els dies 14 i 15 de desembre, el Grup d'Història del Parlamentarisme de la UAB, El Born Centre de Cultura i Memòria, l'Institut dels Passats Presents de l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l'Institut de Ciències Polítiques i Socials de la UAB organitzen el primer "Congrés internacional sobre la corrupció política a l'Espanya contemporània (segles XIX-XXI)", que tindrà lloc a El Born Centre de Cultura i Memòria (Plaça Comercial, 12. Barcelona).

Aquesta trobada vol analitzar el fenomen des d’una perspectiva temporal i territorial prou àmplia, així com aportar una reflexió oberta a diferents disciplines científiques. Entre altres temes, les diferents ponències i taules rodones del congrés tractaran sobre grans grups econòmics i corrupció, els àmbits específics de la monarquia i de les administracions locals, la corrupció a la hisenda de l'Estat i la persecució penal de la corrupció.

A l'acte d'inauguració, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, ha agraït el treball realitzat pels diferents grups de recerca i actors implicats en l'organització del congrés i ha destacat que aquesta trobada aporta "transferència de coneixement perquè governs i ciutadans comprenguin millor el fenomen i trobin solucions".

Trobada interdisciplinària

Borja de Riquer, director del Grup d'Història del Parlamentarisme, i Joan Lluís Pérez Francesch, director de l'Institut de Ciències i Polítiques Socials, han remarcat, en les seves intervencions, el caràcter interdisciplinari del congrés, on participen historiadors, politòlegs, juristes, etc. I Ricard Vinyes, comissionat de Programes de Memòria de l'Ajuntament de Barcelona, ha lloat la "col·laboració magnífica" entre el consistori  i la UAB en l'organització del congrés.

A continuació, Jens Ivo Engels, professor de la Universitat Tècnica de Darmstadt (Alemanya), ha pronunciat la conferència inaugural, en què ha repassat l'evolució de l'estudi de la corrupció política a Europa i, en particular, a Espanya. Entre altres aspectes, Engels ha explicat que, històricament, la lluita contra la corrupció "no sempre ha estat democràtica" i que dictadures com ara la de Primo de Rivera l'han utilitzat per legitimar-se. La seva intervenció ha arribat fins als moviments anticorrupció dels nostres dies, que, segons ha descrit, sovint lliguen el fenomen al desenvolupament del neoliberalisme.

La conferència de cloenda -el dia 15, a les 18,30 h-, serà pronunciada per Ángel Viñas, professor de la Universitat Complutense de Madrid, i es titularà "Hambre, corrupción y sobornos en el primer franquismo". A més, el dia 15, a les 12,30 h, serà presentada la base de dades "Història de la corrupció política a l'Espanya contemporània", elaborada pel Grup d'Història del Parlamentarisme de la UAB.

Més informació: Congrés internacional sobre la corrupció política a l'Espanya contemporània (segles XIX-XXI)

 

Notícies relacionades

Cannabis

Segon Fòrum Cannàbic a la Facultat de Dret

Els propers dies 23 i 24 de novembre la Facultat de Dret de la UAB acull el segon Fòrum Cannàbic sobre la realitat i les necessitats dels clubs socials de cànnabis. La trobada està coorganitzada per la Fundació ICEERS i la Unitat de Polítiques de Drogues de la Facultat de Psicologia. Llegir més

Totes les notícies