Fàtima Bosch, finalista al premi Vanguardia de la Ciència

Fàtima Bosch

El diari La Vanguardia ha escollit, entre els vuit finalistes de la novena edició del premi Vanguardia de la Ciència, la investigadora de la UAB Fàtima Bosch. Les votacions estaran obertes fins el 28 de febrer.

28/01/2019

Fàtima Bosch i el seu equip del Centre de Biotecnologia Animal i de Teràpia Gènica de la UAB porten més de dues dècades investigant la teràpia gènica de la diabetis tipus 2. La seva idea és introduir el gen FGF21 per controlar el metabolisme, tot utilitzant un virus com a vehicle. El juliol de 2018 van descriure a EMBO Molecular Medicine com una única administració del vector terapèutic en ratolins model els curava la diabetis tipus 2 i l’obesitat, sense cap efecte secundari a llarg termini. A més, la teràpia rejovenia els ratolins sans, provocant un envelliment més saludable. La investigadora té com a objectiu iniciar assajos clínics en els propers tres anys per comprovar si la teràpia pot curar la diabetis tipus 2 en persones, especialment aquelles que no responen als tractaments actuals.

La doctora Bosch ja va estar entre els finalistes del premi Vanguardia de la Ciència l’any 2014, també per la seva recerca sobre la teràpia gènica de la diabetis, pels resultats amb èxit aconseguits amb l’administració en teixit muscular dels gossos diabètics.

Els finalistes han estat seleccionats per un comitè científic assessor atenent només a dos criteris. D'una banda, l'excel·lència científica. De l'altra, que el director i/o el primer autor de la investigació treballi en un centre d'investigació espanyol.

El premi és una iniciativa conjunta de La Vanguardia i la Fundació Catalunya-La Pedrera per donar visibilitat a la recerca d’excel·lència i per apropar la ciència als ciutadans. És honorífic i no té dotació econòmica, atès que l’objectiu no és finançar la recerca sinó donar-li visibilitat. Les tres investigacions més votades s’anunciaran el primer diumenge de març a La Vanguardia. Els autors seran convidats a presentar els seus resultats per a un públic general a l’acte d’entrega, que se celebrarà el 4 d’abril a l’edifici La Pedrera, seu de la Fundació Catalunya-La Pedrera.

Els altres set finalistes de la quarta edició del premi Vanguardia de la Ciència són: Aitor Mugarza / César Moreno, de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia / Icrea; Aleix Prat / Manel Juan, de l’Hospital Clínic de Barcelona; Frank Koppens / David Alcaraz, de l’Institut de Ciències Fotòniques / Icrea; José J. Lucas / Raúl Méndez, del Centro Biología Molecular Severo Ochoa i Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona; Ana M. Costa-Ramón / Ana Rodríguez-González, de la Universitat Pompeu Fabra; David López-Rodríguez / Miguel Almunia, del Banco de España / Centro Universitario de Estudios Financieros; i Ignasi Ribas, de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC).

Han format part del comitè científic assessor que ha seleccionat els vuit finalistes Jaume Bertranpetit (de l’Institut de Biologia Evolutiva), Josep M. Martorell (del Barcelona Supercomputing Center), Jordi Galí (del Centre de Recerca en Economia Internacional), Andreu Mas-Colell (del Barcelona Institute of Science and Technology), Àngel Font (de la Fundació La Caixa), Rafael Marín (de la Fundació Catalana per a la Recerca i la innovació), Lluís Farrés (representant de la Fundació Catalunya-La Pedrera) i Elsa Velasco (representant de La Vanguardia).

 

Notícies relacionades

NacraIllesMedes

Trobada una de les últimes nacres de les Illes Medes

S'han trobat una de les últimes nacres de les illes Medes–Costa del Montgrí, en el marc del projecte de seguiment d’hàbitats submergits del Montgrí, on col·laboren els centres d’immersió de l’Estartit amb la UAB i l’entitat de conservació «Bufalvent. Estudi de la Mediterrània».

Totes les notícies